Ázsiai vonásokkal bírt Amerika legrégebbi lakója

 

A „nahroni Évaként” is emlegetett ősember mintegy 14 ezer évvel ezelőtt folytatott vadászó-gyűjtögető életmódot Mexikóban. Ennél a csontvázánál régebbi maradványokra eddig még nem bukkantak az amerikai földrészen. Nemrégiben a koponyáján elvégzett vizsgálatoknak köszönhetően az is kiderült milyenek voltak az arcvonásai.

Az ősnő maradványaira egy víz alatti barlangban bukkantak egy 2004 és 2008 között végzett ásatás során Sistema Naranjalban, Mexikóban. A régészeti feltárás során a szakemberek több, 14 ezer évvel ezelőtt élt ősember csontvázát is megtalálták.

A nahroni Eve maradványa – mindamellett, hogy a legrégebbi emberi csontváz egész Amerikában – azért is különleges, mert mintegy 80 százalékban épségben megmaradt. Így az antropológusok azt is megtudták határozni, hogy a fiatal nő 1,4 méter magas lehetett és a húszas évei elején hunyt el.

 

Korábban érkeztek Amerikába ősemberek, mint eddig gondolták

A Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet felkérésére Cícero Moraes 3D-s tervező különböző, többek között törvényszéki vizsgálati eszközök és koponyaröntgen segítségével alkotta meg Eve arcmását, így kiderült, hogy nézett ki Amerika legrégebbi lakója. A tervező a BBC-nek elmondta, hogy mind őt, mind a tudósokat nagyon meglepte a kapott eredmény.

Eve maradványai ráadásul megdöntötték azt a feltételezést is, hogy az amerikai őslakosok az utolsó jégkorszak után, a Bering-szoroson keresztül érkeztek Amerika földjére 13 ezer évvel ezelőtt. Mivel Eve megközelítőleg 14 ezer évvel ezelőtt élt Dél-Amerikában, ez azt bizonyítja, hogy az ősemberek több hullámban vették birtokukba a földrészt.

Ázsiai eredtre utalnak az ősnő arcvonásai is

A koponya elemzése és a hajdan élt fiatal nő arcvonásai arra engednek következtetni, hogy Eve dél-ázsiai ősemberek leszármazottja lehetett. Mindez pedig összecseng azokkal a korábbi vizsgálati eredményekkel, amelyek más, a térségben talált emberi maradványok DNS-elemzését követően ugyancsak ázsiai származásra következtettek.

A címlapfotó illusztráció.