Don Lessem kalauzolta el az őslények világába az érdeklődőket Szegeden

 

Szombaton megnyílt a dinoszauruszkiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A világhírű vándorkiállításra – amely első alkalommal látható Európában – már az első nap több mint 1500-an voltak kíváncsiak. Vasárnap a tárlat kurátora, Don Lessem vezette körbe az érdeklődőket.

Don Lessemet gyakran emlegetik „Dino” becenéven is. Az elismert amerikai dinoszaurusz-szakértő számos ismeretterjesztő könyv szerzője, és a Jurassic Park-filmek szakmai tanácsadója is volt. A szegedi dinoszauruszkiállítás nyitónapját követően angol nyelvű tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.

Nagy érdeklődés övezte Don Lessem tárlatvezetését

Medgyesi Konstantin, a múzeum igazgatóhelyettese a hirado.hu megkeresésére elmondta, a vezetés során nemcsak a bemutatott dinoszauruszokról hallhattak szakmai háttér-információkat a látogatók, hanem különböző érdekességeket is megosztott a résztvevőkkel Don Lessem. A szakértő a Kultúrpalota dísztermében kiállított mintegy 20 méteres csontváz-rekonstrukcióval kapcsolatban megjegyezte, hogy bár ezek a lények óriásira nőttek és több tonnát is nyomtak, ugyanakkor a testükhöz képest nagyon kicsi volt a fejük, az agyuk pedig megközelítőleg akkora volt, mint egy teniszlabda.

A kurátor azt is hozzátette, hogy a Föld létezése óta eddig két ura volt: a dinoszauruszok és mi, emberek. De amíg a dinók közel 150 millió évig uralták a bolygót, az emberi faj még csak 12 ezer éve van jelen.

A Jurassic-park Velociraptora is megérkezik hamarosan Szegedre

A hirado.hu információi szerint hamarosan megérkezik az ötödik, már-már elveszettnek hitt konténer is, amelyben a Jurassic Parkból ismert Velociraptor-modellt szállítják. A konténer egy véletlen folytán visszakerült a tengerentúlra, de a szállítók segítségével sikerült kinyomozni jelenlegi helyét, és már úton van ismét Magyarország felé – tette hozzá a múzeum igazgatóhelyettese. A „gyors rablóként” is emlegetett őshüllőt – amely a valóságban kisebb termetű volt, mint ahogy a filmben ábrázolták – a tervek szerint legkésőbb a jövő héttől tekinthetik meg egy másik kiállítótérben a múzeumba látogatók.

Medgyesi Konstantin kiemelte, hogy a tárlatot eddig már több mint négyezren látták, és a nagyfokú érdeklődésre való tekintettel a múzeum hétfőn is várja a látogatóit. Ősztől pedig különleges tárlatvezetésekkel igyekeznek majd fokozni a látogatói élményt.