Újra kutatnak a Királyok völgyében

 

Ismét tudósok ereszkednek le Tutanhamon nyughelyére. Egy olasz kutatócsoport a napokban kezdte meg a legendás egyiptomi fáraó luxori sírjában rejlő kamrák felkutatását.

Radarmérések segíthetnek a titkok megfejtésében

A Torinói Műegyetem kutatói radarméréseket fognak végezni a fáraó 1922-ben felfedezett sírjában. Ezekkel az elemzésekkel igyekeznek bizonyítani Nicholas Reeves 2015-ös elméletét. A brit egyiptológus Tutanhamonnak a Királyok völgyében felfedezett sírkamrája falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással vizsgálta meg és két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót talált. Ezek egyike mögött szerinte egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont Nofertiti királyné sírja rejtőzhet. De a még eddig ismeretlen, üres kamrák felfedezése is hatalmas régészeti szenzáció lenne.

Mai napig rejtély, hogy milyen összeköttetésben állt egymással a fiatalon elhunyt fáraó és az ókori szépség

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont a mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége.

A fáraó átka egy közismert legenda, amely Tutanhamon sírjának felfedezéséhez kapcsolódik, de csak jóval az esemény után terjedt el, mivel elég lassan fejtette ki hatását. Tutanhamon sírját 1922 novemberében Howard Carter régész és Lord Carnarvon fedezte fel. A sír feltárása körüli szenzáció hevében a régészetben járatlan újságírók terjesztették el, hogy az ókori egyiptomi temetkezési szokások részét képezte, hogy a sírok bejáratának falára átkokat írtak. ez azonban a fiatal fáraó sírjának esetében sem fedte a valóságot, mivel azt csak egy zárópecsét védte. Lord Carnavon, a feltárást vezető régész, alig egy évvel később meghalt egy légy csípése okozta vérmérgezésben, halála előtt állítólag Tutanhamon nevét mondogatta. Halála pillanatában kutyája is fájdalmasan felvonyított majd elpusztult. Nem sokkal később meghalt az öccse is, majd a korábban Carnavont ápoló nővér is. Továbbá életét vesztette Carnavon korábbi személyi titkára és annak apja is. Majd az a professzor következett, aki a sírból előkerült tárgyakat vizsgálta, nem sokkal később pedig Carnavon felesége. A résztvevők közül volt, aki depressziós lett és felakasztotta magát, volt, akit lelőttek és olyan is, aki egy fogászati kezelést követő vérmérgezésben hunyt el. Mikor a hatóságoknak ez már kezdett gyanús lenni, egy őrt küldtek a sírhoz, aki szintén meghalt. A rejtélyes halálesetekre a mai napig nem találtak magyarázatot. Többen egy, a sírból előkerült mikroorganizmust tettek felelőssé, de ezt a feltételezést hamar elvetették. Így napjainkban sincs konkrét magyarázat, hogy mi okozta a feltárásban résztvevők halálát.

Megosztják a tudósokat a még feltáratlan kamrákkal kapcsolatos feltételezések

Ezt követően japán és amerikai szakértők vizsgálták a sírt. A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által bemutatott radarfelvételek világosan kimutatták a két helyiséget, és az egyelőre azonosításra váró anyagokat. Az amerikai szakértők adatainak elemzésére felkért kaliforniai geofizikus, Dean Goodman a National Geographic magazinnak azonban elmondta, hogyha létezne ilyen üreg, akkor erős visszaverődést tapasztaltak volna, de nincs semmi erre utaló jel.

Nofertiti még egy jó darabig nyugodtan aludhatja örök álmát 

Az olasz kutatócsoport új mérései jelenthetik talán az utolsó esélyt, hogy bizonyítsák Reeves elméletét. A kutatást vezető Franco Porcelli elmondta, hogy a radarképek készítéséhez február 6-ig három különböző, a legújabb technikát használó módszert alkalmaznak majd. Ezekkel a sírkamra feltételezett helye körüli terület szerkezetét akár százszázalékos biztonsággal át tudják vizsgálni. A képek kiértékelése viszont hetekig vagy hónapokig is eltarthat.