×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Karikó Katalin újabb rangos elismerést kapott

 

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman kapták az idei John Scott-díjat, a kétszáz éves múltra visszatekintő elismerést helyi idő szerint csütörtökön adták át a pennsylvaniai Philadelphiában.

A méltatás szerint a két kutató munkája olyan mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséhez vezetett, amelyek megmentik a világot a koronavírus-járvány pusztításától.

A díj fedezetét biztosító alapot John Scott skót gyógyszerész hozta létre az 1800-as évek elején azoknak a férfiaknak és nőknek elismerésére, „akik találmányai jelentős mértékben javították az emberiség kényelmét, jólétét és boldogságát”. Az első elismerést 1822-ben adták át.

A díjat a csaknem két évszázad során számos felfedező megkapta az ipar, a mezőgazdaság, a természet- és az orvostudomány területéről találmányaiért, köztük Marie Curie, Thomas Edison, a Wright-testvérek vagy Guglielmo Marconi – olvasható az elismerés honlapján.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Karikó Katalin és Drew Weissmant idén már több mint egy tucat díjjal jutalmazták.