×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Csak 48 százalékos hatékonyságú a német koronavírus-vakcina

 

A német CureVac biotechnológiai cég csütörtökön bejelentette, hogy 48 százalékban hatékony a vakcinája a koronavírus ellen minden korosztályra vonatkozóan, ami mindössze egy százalékponttal jobb, mint a két héttel ezelőtt bejelentett előzetes eredmény.

A 18 és 60 év közötti korosztály esetében a vakcina hatékonysága 53 százalékos a betegség súlyosságától függetlenül, és 77 százalékos közepes és súlyos betegség esetén. A vakcina beadása viszont ebben a korosztályban garantálja, hogy megbetegedés esetén a páciens nem hal meg, sőt, nem kell kórházba sem szállítani. A cég szóvivője hozzátette, hogy a 60 év feletti korosztály esetében a kevés adat miatt nem tudtak megállapítani százalékos védettséget.

A kiábrándító eredményesség 40 ezer önkéntes tesztelésével derült ki. Az alanyok európaiak és latin-amerikaiak voltak. A cég közlése szerint legalább 13 vírusvariánssal találkoztak a tesztelés során a fertőzött egyének szervezetében, de az eredeti, Vuhanból elterjedt koronavírus „szinte teljesen hiányzott”.

A címlapfotó illusztráció.