×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több D-vitamin kell a vírusfertőzötteknek, új ajánlás készül erre Magyarországon

 

Új ajánlás készül a szervezet számára szükséges D-vitamin mennyiségéről április végéig a Semmelweis Egyetem klinikájának vezetésével. Az már kiderült, hogy a koronavírus-fertőzötteknek nagyobb dózis ajánlott a fertőzés ideje alatt.

Kutatások szerint Magyarországon a lakosság 90 százaléka tél végére, vagyis gyakorlatilag mostanra D-vitamin-hiányban szenved. Bár napfény hatására termelődik D-vitamin a szervezetben, hazánkban éves szinten kevés a napsütéses órák száma a megfelelő szint kialakulásához, arról nem beszélve, hogy manapság az emberek nagy része nyáron is irodákban tölti napjai döntő részét. Azonkívül, hogy ez a vitamin a csontrendszert erősíti, az immunrendszerünk védelméhez is jelentősen hozzájárul.

De mennyi is szükséges belőle? Eltérő számokat hallani, ugyanakkor nem biztos, hogy a korábbi ajánlások ma is időtállók.

Több hazai szakmai szervezet ezért a Semmelweis Egyetem klinikájának vezetésével úgy döntött, hogy várhatóan április végére,

a legfrissebb tudományos eredményeken alapuló új ajánlást készít arról, hogy mekkora mennyiséget kell szednünk a D-vitaminból.

Az előzetesen megtartott megbeszélésen Takács István, a D-vitaminnal kapcsolatos konszenzus konferencia fő szervezője, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója elmondta: az első hazai D-vitaminnal kapcsolatos egységes ajánlás tíz évvel ezelőtt készült, azóta a mostani a negyedik alkalom, hogy az érintett szakmai szervezetek az új tudományos eredmények alapján aktualizálják az iránymutatást.

Az igazgató elmondása szerint az már tudható, hogy a magzati egészségre is hatással van a D-vitamin szintje, így álláspontja szerint a

terhesvitaminok mellett szükséges kiegészítésképpen még D-vitamint bevinni a kismama szervezetébe.

Ugyanakkor Takács István arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan túlzott mennyiségben, több tízezres egységben kezdték el tartósan szedni a D-vitamint, ami káros lehet.

A megbeszélésen arról is szó volt, hogy a koronavírus-fertőzés kapcsán is meghatároznak adagokat. A fertőzés ideje alatt, mintegy tíz napig például nagyobb adag – 4000-6000 NE – szedése javasolt, a téli időszakban egyébként ajánlott 2000 NE egységgel szemben.

A hirado.hu-nak nyilatkozó családorvos szerint a jelenleginél is nagyobb figyelmet kívánna a D-vitamin, hiszen számos előnye van a szedésének.

„Tudósok felfedezték, hogy nemcsak a csontosodást segíti, hanem a szervezet immunitásában is jelentős szerepet játszik.

Késlelteti az öregkori elbutulást, és bizonyos daganatok képződésének megelőzésében is segít” 

– fogalmazott Bense Tamás családorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy éves átlagban a 3000 NE egység javasolt, de nyári időszakban 2000 NE is elég.

„Én azt szoktam javasolni, hogy ha valaki koronavírus-fertőzötté válik, a betegség kezdetétől számítva két hétig emelje meg a D-vitamin-adagot napi 4-5 ezer NE egységre” – mondta Bense Tamás.

Kérdésünkre, hogy kúraszerűen vagy folyamatosan érdemes-e szedni D-vitamint, az orvos azt válaszolta:

„Azt tanácsolnám mindenkinek, hogy életünk végéig szedjük ezt a vitamint.” 

A címlapfotó illusztráció.