×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szívügyekben már az első százban a Semmelweis Egyetem

 

Jelentősen javította korábbi pozícióit a Semmelweis Egyetem a US News Best Global Universities 2021-es világrangsorában. A legjobb helyezést idén is a Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer szakterületi rangsorban érte, amelyen – tavalyhoz képest huszonöt helyet előrelépve – már a világ 87. legjobb felsőoktatási intézményének számít – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A Szívügyekben már az első százban a Semmelweis Egyetem című közlemény szerint a világrangsor 80 ország mintegy 1500 intézményének teljesítményét méri össze, nagyrészt objektíven mérhető mutatók alapján. A Semmelweis Egyetem nyolc szakterületi listán szerepel, a 87. és a 345. hely között. A kardiológiai területen leginkább az idézettség és a nemzetközi együttműködések húzzák fel az intézmény teljesítményét – írták.

A gazdaság-újraindítási akciótervben a magyar egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint újabb lendületet ad az élmezőnyhöz felzárkózáshoz – tették hozzá.

Palkovics László innovációs és technológiai minisztert idézve közölték: a magyar orvos- és egészségtudományi felsőoktatás az elmúlt években egyre jobban teljesít, egyre versenyképesebb diplomát ad, hazai és nemzetközi elismertsége folyamatosan nő. A kormány azon dolgozik, hogy az évtized végére több hazai egyetem is állandó helyet vívjon ki magának Európa és a világ legjobbjai között – hangsúlyozta a miniszter.

Kitértek arra is, hogy az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények az egészségügy szakmai utánpótlásán túl a fekvőbetegek szakellátásának negyedéért is felelnek, és jelentős bázisai a nemzetközi szinten kiemelkedő magyar szakirányú kutatásnak.

A magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat. A történelmi léptékű fejlesztési programnak köszönhetően világszínvonalú képzések egyre bővülő választéka válik elérhetővé a magyar fiataloknak Magyarországon is – olvasható a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.