×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt a modern újraélesztés úttörője

 

Kilencvenkilenc éves korában meghalt Bernard Lown litván származású amerikai orvos, kardiológus, az első megbízható defibrillátor készülék kifejlesztője, a Nobel-békedíjjal kitüntetett Orvosok a Nukleáris Háború Ellen nevű szervezet egyik alapítója, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tiszteleti tagja.

A The Boston Globe című lap szerint Lown kedden hunyt el Boston környéki otthonában. Az idős orvos szívelégtelenséggel küzdött, állapota jelentősen romlott az utóbbi időben.

Lown, aki a Harvard Egyetem nyugalmazott kardiológus professzora és a bostoni Brigham and Women's Hospital orvosa volt, jelentős szerepet játszott a szívbetegség kezelésének fejlesztésében.

Egyike volt az első orvosoknak, akik kiemelték az étrend és a testmozgás fontosságát a szívbetegség kezelésében, és lidokaint kezdett alkalmazni a ritmuszavarok kezelésére.

1962-ben kifejlesztette az egyenáramú defibrillátort.

A társadalmi ügyek iránt elkötelezett aktivistaként 1960-ban létrehozta az Orvosok a Társadalmi Felelősségért nevű szervezetet, majd az 1980-as években társalapítója volt az Orvosok a Nukleáris Háború Ellen nevű nemzetközi csoportnak, amelyet 1985-ben Nobel-békedíjjal tűntettek ki tevékenységéért.

Lown 1921-ben született a litvániai Utenában és 1935-ben költözött családjával a Maine állambeli Lewistonba, ahol ma egy híd viseli a nevét. Tanulmányait a Maine-i Egyetemen és a Johns Hopkins Egyetemen végezte.