×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ez a szoftver a perc töredéke alatt választja ki a leghatékonyabb kezelési módot

 

A hazai fejlesztők megalkották a Realtime Oncology Treatment Calculatort, egy szoftvert, amelynek segítségével a kezelőorvosok a daganatos betegek számára a daganatukban lévő egyedi génhibák alapján személyre szabottan kiválasztják a legjobb, célzott kezeléseket. A hazai fejlesztésű szoftver jelenleg 1200 hatóanyagból választja ki a legindokoltabb kezeléseket 24 ezer orvosbiológiai szabály alapján, mindössze 20 ezredmásodperc alatt.

Február 4. a rákellenes világnap. A rák a második vezető halálok a világon, percenként húsz ember hal meg daganatos megbetegedésben. Magyarországon naponta száz ember halálát okozza a rákos megbetegedés.

Ezek közül is a tüdőrák a vezető halálok, aminek továbbra is egyik fő oka a dohányzás, és amelyet a vastagbélrák követ – mondta  Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette, jó hír viszont, hogy egyre több lehetőség van a tüdőrák korai diagnosztizálására. Az egyik ilyen módszer az éves CT-vizsgálat, amely külön ajánlott a dohányzók számára.

Szerencsére egyre több ember ismeri fel a szűrések fontosságát, így egyre többen is jelentkeznek az éves vizsgálatokra.

Azonban még korántsem értük el az ideális állapotot, mivel például a vastagbéldaganatok szűrésére még mindig kevesen jelentkeznek, annak ellenére, hogy egy vastagbéltükrözés alkalmával ki lehet mutatni, azokat a jóindulatú polipokat, amelyek később rosszindulatúvá válhatnak, és azokat időben el is lehet távolítani, így meg lehet akadályozni a rákos megbetegedés kialakulását – hívta fel a figyelmet.


Az emberi génkészlet megismerése óta zajlik a verseny, hogy minél hamarabb megtalálják a daganatos betegségeket kiváltó génátalakulásokat. A jelenlegi tudás szerint

hatszáz olyan gén van, amelynek valamilyen hibája, mutációja kiválthatja a daganatos betegséget. Ennek a hatszáz génnek pedig hatmillió variációja alakulhat ki

– mondta, és hozzátette, minden egyes betegben legalább négy–öt mutáció kombinációja fordul elő.

Kiemelte, ha azt szeretnénk, hogy a beteg személyre szabott, célirányos kezelést kapjon, akkor mielőbb diagnosztizálni kell, hogy nála melyik mutáció és azoknak, mely kombinációi fordulnak elő a szervezetében.

Ma már sok génhibára kifejlesztettek gyógyszert, sőt már vannak immunterápiák is, amelyek a szerveztet arra késztetik, hogy megfelelő immunválaszt adjon a mutálódott sejtekre és minél hamarabb elpusztítsa azokat.

Az informatika segítségével megalkották a Realtime Oncology Treatment Calculatort, egy szoftvert, amelynek segítségével a kezelőorvosok a daganatos betegek számára a daganatukban lévő egyedi génhibák alapján személyre szabottan kiválasztják a legjobbnak ítélt, célzott kezeléseket.

A hazai fejlesztésű szoftver már az Európiai Unióban regisztrált orvosi eszköz,

jelenleg 1200 hatóanyagból választja ki a legindokoltabb kezeléseket 24 ezer orvosbiológiai szabály alapján, mindössze 20 ezredmásodperc alatt.

A rendszer a betegek precíziós onkológiai ellátásának teljes folyamatát támogatja.

A címlapfotó illusztráció.