×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Láthatáron már a magyar koronavírus-gyógyszer

 

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja tájékoztatást adott a magyar fejlesztésű koronavírus-gyógyszer fejlesztési állapotáról.

Amerikai, orosz, és német vakcinák már vannak Magyarországon, de vajon mikor láthatunk hazai terméket? Minden bizonnyal már nem kell rá sokat várni – mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorából.

„Az  állatmodelleken már tesztelt ellenszer minden téren pozitív eredményeket mutat, és a sejtkísérletek után kiderült, hogy valóban képes ellenállni a fertőzésnek. A hörcsögök képesek a leghasonlóbb tünetek kimutatására, így ezek a rágcsálók bizonyultak világszerte a legjobb tesztalanyoknak”

– mondta Kacskovics Imre.

Maga a gyógyszer azonos alapelven működik, mint a vakcina, viszont gyorsabb hatással, mint bármely más készítmény.

Beadás után 12 óra szükséges a védettség eléréséhez

Az eddigi tapasztalatok alapján korai és közepes stádiumú fertőzötteknek ajánlott beadni az új gyógyszert. Az ellenszer védeni fog a mutálódott vírusfajták ellen is, mivel a sejtet védi, és így nem képes megtelepedni a szervezetünkben a kórokozó – mondta a szakember.

A Richter Gedeon gyógyszergyár Debrecenben található biológiai üzemében sikerült elkészíteni a kutatók által megtervezett fehérjemolekula-alapú ellenanyagot.

Előállítása nagyüzemben történik, nincsenek kiszolgáltatva külső hatásoknak és egyszerre nagy mennyiséget képesek gyorsan létrehozni.

Legfőképp infúzió formájában lesz majd elérhető, de aeroszolként is beszerezhetővé szeretnék tenni a légutak védelme érdekében.

Ősz végére már remélhetőleg el lehet kezdeni a klinikai vizsgálatokat is – tette hozzá Kacskovics Imre immunológus.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.