×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szlávik: A koronavírus felismerésében sokat segít az influenza-védőoltás

 

A koronavírus sokkal súlyosabb szövődményeket okozhat, mint azt eddig feltételezték. Ez derül ki azokból a vizsgálatokból, amiket olasz kutatók végeztek korábbi fertőzötteken. Sokan hónapokkal a gyógyulásuk után is azt érzik, hogy még mindig nem épültek fel teljesen.

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1 Ma reggel című műsorában hangsúlyozta, a koronavírus sok szervrendszert megtámad, ráadásul a gyógyulási idő is jóval hosszabb, mint más vírusfertőzés, például az influenza esetén. A koronavírus gyógyult betegeknél mintegy 40 százalékban jelentkeznek szövődmények.

Ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja meg, hanem szinte valamennyi szervrendszert – fogalmazott.

Sokan depresszióval küzdenek a gyógyulást követően

A vírus lelki vonatkozásai is igen megterhelők. Példaként említette, ha egy fiatalember, aki intenzív osztályra kerül, és „megcsapja az halál szele”, poszttraumás stressz szindrómát szenved el azzal, hogy bár úgy gondolta, egészséges, majdnem meghalt.

A gyógyultak közül többen lábfájásra, hajhullásra, depresszióra vagy állandó fáradtságra panaszkodnak. Ez is jelzi, hogy még mindig nem tudunk eleget a betegségről. Sokan küzdenek még hónapokig depresszióval. Nagyon gyakran a tüdőkapacitás sem tér vissza, a fizikai teljesítőképesség is alacsonyan marad – részletezte.

Izraelben és Magyarországon is folynak olyan kísérletek, hogy nyálból mutassák ki a koronavírus-fertőzést.

Ez rendkívül pozitív dolog lenne, hiszen a PCR-tesztek eredményére sokat kell várni és kellemetlenek is. Ehhez képest egy nyálteszt, ami egy egyszerű mintavételt ad, sokkal kényelmesebb lenne a betegek számára – mondta Szlávik.

Ha lesznek ilyen gyorstesztek, amelyek percek alatt meg tudják majd mutatni, hogy az illető fertőzött vagy sem, jók lesznek a járvány szempontjából, de meg kell majd erősíteni a PCR-tesztekkel – tette hozzá.

Most különösen fontos az influenza elleni oltás

Kiemelte, azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak, és az idős embereknek, mindenképp javasolt az influenza elleni oltás, hiszen ez a diagnosztikában sokat segít az orvosoknak.

Az idén különös jelentőséggel bír, hogy aki teheti  oltassa be magát az influenza ellen, mert az orvosoknak nagy segítséget jelent az, hogyha légúti tünetek jelentkeznek, akkor el tudják különíteni, hogy nagy valószínűséggel nem influenzáról , hanem esetleg koronavírusról lehet szó

 

– hívta fel a figyelmet az infektológus.

A címlapfotó illusztráció.