×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Valószínűtlen mintázatok miatt kérdőjelezik meg az orosz vakcina eredményeit

 

A Covid–19 elleni orosz vakcina, a Szputnyik V klinikai vizsgálatainak korai eredményeivel kapcsolatos kétségeinek adott hangot kutatók egy csoportja a The Lancet című orvosi folyóiratnak hétfőn elküldött hivatalos levélben – számolt be a Reuters hírügynökségnek a dokumentum egyik szerzője.

 

A philadelphiai Temple Egyetem docense, Enrico Bucci szerint a hivatalos levelet – amelynek tartalmát a Reuters nem látta – öt országból, döntően Olaszországból, valamint Svédországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Japánból származó 15 kutató, egyebek között virológiai és immunológiai szakemberek írták alá.

Néhány nappal korábban kutatók egy nagyobb csoportja – beleértve a 15 tudóst is – nyílt levelében fordult a The Lancet főszerkesztőjéhez, miután a folyóirat leközölte a moszkvai Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag eddigi klinikai vizsgálatainak eredményeit.

A kutatók rámutattak, hogy

„nagyon valószínűtlen” mintázatokat azonosítottak a tesztelések első és második szakaszának adataiban.

A Gamaleja Intézet egyelőre nem reagált a hétfőn elküldött hivatalos levéllel kapcsolatos megkeresésre.

Múlt héten azonban az intézet elutasította a nyílt levélben megfogalmazott kritikákat, mondván, hogy a publikált eredmények hitelesek, pontosak, és a The Lancet szakemberei is megvizsgálták őket.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint a nyílt levél nyomán az intézet részletes levélben reagált a folyóirat főszerkesztőjének.

Oroszország a világ első Covid–19 elleni vakcinájának kifejlesztője. A Szputnyik V tesztelése első és második szakaszának eredményeit szeptember 4-én publikálta a The Lancet. A tanulmány szerint

a beoltott emberekben mintegy másfészer annyi antitest alakul ki, mint azokban, akik átestek a Covid–19 betegségen.

A vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza már megkezdődött.

A címlapfotó illusztráció.