×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Afrikában sikerült legyőzni a járványos gyermekbénulást

 

Miközben a világ a koronavírus elleni védőoltás elkészültét várja, sikerült legyőzni egy másik veszélyes fertőző betegséget; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden kinyilvánította, hogy Afrikában megszűnt a gyermekbénulás.

A kép illusztráció (Fotó: EPA/NIC BOTHMA)

Azután, hogy 1988-tól széles körben elterjedt a gyermekbénulás elleni hatékony oltóanyag, 99 százalékkal csökkent a megbetegedések száma, de a vírust mostanáig nem sikerült teljesen kiirtani; elszigetelt helyeken jelen volt Nigériában, Kamerunban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban.

A gyermekbénulás megszüntetésének igazolásáért felelős afrikai regionális bizottság (ARCC) ma igazoltnak tekinti, hogy az afrikai régióban is megszakadt a gyermekbénulást okozó vírus átadása” – jelentette ki a szervezet igazgatója. Rose Leke szerint mérföldkő ez a fejlemény, „történelmi vívmány a közegészségügyben”. Ugyanígy nyilatkozott Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős regionális igazgatója.

Az elsősorban öt év alatti gyerekeket sújtó vírus így már csak egy ázsiai régióban, Afganisztánban és Pakisztánban van jelen. Pakisztánban 2018-ban már abban reménykedtek, hogy végre sikerült legyőzni a betegséget, mert mindössze 12 gyermekbénulásos esetet jegyeztek föl. 2019-ben azonban ismét megugrott a fertőzések száma, és idén is már 108 esetet tartanak nyilván.

A szélsőséges tálib mozgalom Pakisztánban előszeretettel terjesztette azt az összeesküvés-elméletet, hogy a védőoltás csak ürügy, hogy elfedje a nyugati országok valódi célját: a muszlim gyerekek sterilizálását. Egy másik elmélet szerint a házról házra járó orvosok fő feladata valójában az információszerzés. A tálibok és más szélsőségesek ezért korábban rendszeresen megtámadták a védőoltást beadó orvosokat és az őket kísérő biztonságiakat.

A címlapfotó illusztráció.