×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csontvelőátültetés nélkül gyógyulhatott meg egy HIV-pozitív beteg

 

Egy tünetmentes HIV-pozitív ember lehet az első olyan beteg, aki anélkül gyógyult meg a betegségből, hogy csontvelőtranszplantációra lett volna szüksége – jelentették be kedden az eredményt potenciális áttörésként értékelő kutatók.

Világszerte több tízmillióan élnek HIV-fertőzöttként, és miközben a betegség már nem feltétlenül végzetes, a pácienseknek halálukig gyógyszeres kezelésre van szükségük.

Az elmúlt években a „berlini” és a „londoni” páciens néven emlegetett két ember azonban meggyógyult a betegségből, miután a daganatos betegségek esetében alkalmazott, magas kockázatú csontvelőátültetést hajtottak végre rajtuk.

A brazil páciens gyógyultnak tekinthető

Most egy nemzetközi kutatócsoport szerint van egy harmadik páciens is, akin nem jelentkeznek a fertőzés szimptómái, miután egy másféle kezelésen esett át.

A 34 éves brazilnál, akit nem neveztek meg, 2012-ben diagnosztizálták a HIV-fertőzést. Többféle hatékony vírusellenes gyógyszert kapott, köztük maravirocot és dolutegravirt, hogy megszabadítsák a vírustól.

A páciens immár 57 hete nem kap HIV-kezelést és továbbra is negatív a HIV-antitest tesztje. A Sao Pauló-i Egyetem fertőzőbetegség-szakértője, Ricardo Diaz szerint a páciens gyógyultnak tekinthető.

Mint kiemelte: a páciensnek már nincs szüksége vírusellenes kezelésre.

Nem tudjuk kimutatni a vírust, és elveszíti a vírusra adott specifikus választ is: ha nincs antitest, akkor nincs antigénje sem

– fogalmazott a kutató.

Diaz eredményeit a koronavírus-járvány miatt első ízben online megrendezett Nemzetközi AIDS Konferencián hozták nyilvánosságra.

Az ENSZ adatai szerint tavaly 1,7 millióan fertőződtek meg HIV-vel, és jelenleg több mint 40 millió HIV-fertőzött van világszerte.

Az új kezelési módszer etikusabb gyógymód, mint a csontvelőátültetés

Diaz szerint kutatócsoportjának kezelési módszere, amelyet még további kutatásokkal kell megerősíteni, etikusabb gyógymód a súlyos betegek számára, mint a csontvelőátültetés. „Nagyon magas a halálozási arány, egy sor beteg vagy a műtéttől halt meg, vagy nem működött nála a csontvelőátültetés” – mutatott rá.

Sharon Lewin, a Nemzetközi AIDS Társaság HIV-gyógymóddal kapcsolatos kezdeményezésének társelnöke „nagyon érdekesnek” nevezte Diaz eredményeit, ugyanakkor megjegyezte, hogy

egyelőre csak a brazil páciens eredményei állnak rendelkezésre.

A brazil páciens antitesttesztje idővel egyre gyengébb lett, ami arra utalt, hogy csökkent az immunválasz” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez nagyon szokatlan valakinél, aki nem szed antivirális szereket.

További alapos elemzésre van szükség a felmerült provokatív adatok miatt” – tette hozzá.