×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tömeges oltáshoz alkalmazható vakcinát fejleszt a Pécsi Tudományegyetem

 

Tömeges oltásokhoz alkalmazható vakcinát fejleszt a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológiai kutatócsoportja és egy osztrák biotechnológiai cég. A konzorcium olyan koronavírus-oltást dolgoz ki, amely alapvetően különbözik a jelenlegi fejlesztési megközelítésektől.

Olyan oltást szeretnének kidolgozni a Pécsi Tudományegyetem kutatói, amely védelmet jelent a jelenlegi és a jövőbeli koronavírus-járvány idején is. A világ vezető laboratóriumaiban is a kutatók a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén dolgoznak.

Egy modern, úgynevezett harmadik generációs vakcina fejlesztésen dolgozunk” – mondta Jakab Ferenc virológus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Többféle vakcinafejlesztés van

A vakcina fejlesztésnek nagyon sok útja van. Vannak a hagyományos vakcinafejlesztési utak, ez a gyengített vírust jelenti. Sajnos úgy tűnik, hogy a szakirodalmi adatok azt mutatják, a koronavírus esetében ez az út nem járható. Nem alakít ki megfelelő erőteljes és hatékony immunválaszt az emberi szervezetben. A másik típusa a második, harmadik generációs vakcinafejlesztési út. Ezek vagy nukleinsavalapú vakcinák, vagy úgynevezett alegység, tehát fehérjealapú vakcinák – részletezte a virológus.

A laboratóriumi vizsgálatok már elkezdődtek

Ezek azok, amik nem az egész vírust tartalmazzák, hanem csak a vírusnak egy bizonyos felszíni fehérjéjét, amelyet beadva az emberi szervezetbe, immunválaszt generál. Elképzelhető, hogy ezeket a vakcinákat esetleg egyszer-kétszer kell oltani, de ennek megfelelően egy stabil immunválaszt fejleszt az emberi szervezetben. Ezen dolgozunk jelenleg – fűzte hozzá.

Elmondta, a laboratóriumi vizsgálatok már elkezdődtek. Az úgynevezett kémcsőkísérletek után következnek az állatoltások, ahol megnézik, hogy milyen válaszreakciót vált ki az állatokban a vakcina. Amennyiben biztonságosnak és hatékonynak tűnik a vakcina, akkor folytatják a kutatók a humán vizsgálatokkal.

Ha minden számítás bejön, akkor a humán vizsgálatok után lehet az engedélyeztetést megkezdeni. Úgy tervezzük, hogy 2021-ben már a preklinikai vizsgálatok elkezdődnek” – bizakodott Jakab Ferenc.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.