×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már iOS-re is elérhető a VírusRadar

 

Az elmúlt napokban az App Store-ban is elérhetővé vált a járványügyi kontaktkutatást támogató applikáció, így az már iOS-rendszereket futtató készülékeken is használható. Az alkalmazást május közepe óta több mint 30 ezer felhasználó töltötte le androidos eszközökre – ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A VírusRadar a Nemzeti Népegészségügyi Központ kontaktkutatását segíti, használatával gyorsabban meg lehet találni a további lehetséges fertőzötteket a kutatási eljárás során, így hamarabb szerezhetnek információt az esetleges fertőződés veszélyéről. Letöltése és az adatok megosztása a felhasználók számára önkéntes és ingyenes – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az alkalmazás sem hely-, sem pontos időadatokat nem tárol. Az általa rögzített, titkosított bejegyzések a két készülék azonosítóját (tehát nem telefonszámot), az egymás közelében eltöltött időtartamot és távolságot jelenítik meg. Ezeket az adatokat is kizárólag a járványügyi hatóság kaphatja meg, csak akkor, ha ezt a fertőzöttnek bizonyult felhasználó engedélyezi.

A VírusRadart letöltők minimális erőfeszítéssel járulnak hozzá a hatékonyabb védekezéshez a járványügyi készültség idején is. Az egyre kötetlenebb mindennapokban változatlanul fontos elvárás a fertőzési kockázatnak kitett személyek mielőbbi megtalálása. Minél többen telepítik az alkalmazást saját készülékükre, annál jobb eséllyel, gyorsabban és eredményesebben lehet elejét venni a vírus terjedésének – hangsúlyozza közleményében a minisztérium.

A címlapfotó illusztráció.