A már felépült páciensek vérében lévő antitestekkel kezelnék a súlyos betegeket

 

Az új koronavírus okozta Covid–19 betegségből már kigyógyult páciensek vérében lévő antitestekkel kezelnék a súlyos állapotban lévő fertőzötteket amerikai kutatók, akik a múlt héten nyújtották be a módszer alkalmazásához szükséges kérelmet.

A St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem közleménye szerint a terv az, hogy a már felépült páciensektől – a beleegyezésükkel – vért vesznek, elkülönítve a vérplazmát, amelyet azután megvizsgálnak az esetleges méreganyagok vagy vírusok kiszűrése érdekében. A megfelelőnek ítélt vérplazmát ezután a Covid–19 betegségben szenvedők, valamint a magas kockázati csoportba tartozók kapnák meg.

Ezt nagyon gyorsan el lehet végezni, jóval gyorsabban, mint a gyógyszerfejlesztést, mivel gyakorlatilag vérplazma-adományozásról és transzfúzióról van szó” – mondta Jeffrey P. Henderson, az egyetem munkatársa.

A terv egyszerű, a kivitelezés azonban jóval bonyolultabb. A kutatóknak még meg kell határozniuk, hogy mennyi antitest van a már felépült páciensek vérében, és hogy mennyi antitest szükséges a koronavírus-fertőzés hatékony kezeléséhez és megelőzéséhez.

Henderson szerint a plazmaelkülönítés régóta létező technológia, amelyet könnyedén el lehet végezni a vértranszfúziós osztályokon általában megtalálható berendezésekkel. Vérplazmát kapni a betegségből már kigyógyult páciensektől pedig ugyanolyan biztonságos, mint bármely más vérplazma-transzfúzió.

Annak idején így előztük meg és kezeltük az olyan vírusos megbetegedéseket, mint a kanyaró, a mumpsz, gyermekbénulás és az influenza, ám a vakcinák megjelenésével a módszer érthető módon a háttérbe szorult, és sokan elfeledkeztek róla. Amíg nincsenek hatékony gyógyszereink és oltóanyagaink a Covid-19 ellen, addig ez a módszer életeket menthet” – húzta alá Henderson.

A kutatók a múlt héten fordultak az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósághoz, amely ha jóváhagyja a kérelmüket, akkor a szakemberek minél előbb megkezdenék a klinikai vizsgálatokat.

A címlapfotó illusztráció.