Magyar találmány állíthatja meg a fertőzések terjedését

 

Tavaly ősszel a világon elsőként az egri kórház minden osztálya egyedülálló felületkezelési eljárással vette fel a harcot a kórokozókkal szemben egy titán-dioxid alapú fotokatalitikus védőbevonat segítségével. A cél, a fertőzések kockázatának csökkentése volt, például influenzajárvány idején, és talán most ez a magyar találmány szabhat gátat a koronavírus gyors terjedésének is.

Ez a magyar találmány kilencven százalékban megszünteti a fertőzéseket, ezt próbálták ki a világon először egészségügyi intézményben, az egri Markhot Ferenc Kórházban. A speciális védőbevonat  akár egy éven keresztül is megakadályozza, hogy különböző felületeken megtapadjanak a kórokozók. Az egri kórházban a betegágyak végét, a nővérpultokat, forgalmasabb betegpontokat vonták be ezzel az anyaggal.

Maszárovics Zoltán, a Markhot Ferenc Kórház orvosigazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, ez nem fertőtlenítő vegyszer, hanem egy különleges anyag, ami fotokatalízissel tönkreteszi a kórokozókat és a baktériumokat, amik felületeken megtalálhatók.

Fény hatására semmisíti meg a kórokozókat

Mindenféle fehérjetartalmú kórokozó ellen működik, azonban fontos hozzátenni, hogy ez a megelőzés megelőzése, hiszen megelőzés az, amit minden évben bevetünk, és működtetünk. Vannak felületfertőtlenítő szerek, amelyekkel folyamatosan takarítjuk, fertőtlenítjük ezeket a kritikus felületeket – mondta  Maszárovics.

Ez a bevonat természetes vagy mesterséges fény mellett akár egy éven át is képes védelmet nyújtani, miközben nem letörölhető. Hozzátette, teljesen nem küszöbölhető ki ezzel az anyaggal a kórokozók továbbterjedése, mivel az influenza is cseppfertőzéssel terjed, de segít a védekezésben.

A korszakalkotó eljárás bárhol alkalmazható

„A magas szintű higiénia fenntartása és a felületek tisztán tartása az egyik legfontosabb intézkedés minden olyan intézményben, ahol sok ember megfordul, és sok felületet érint meg. Ez az anyag, amit felviszünk a felületre, olyan környezetet hoz létre, ami lehetetlen minden biológiai szennyeződés számára, és fenntartja a magaszintű higiéniát két fertőtlenítés között is” – mondta Pintér János, a Resysten Szolgáltató Kft. fejlesztési vezetője.

Hozzátette, hogy a találmányuk nem fertőtlenítőszer, nem helyettesít más eljárásokat, ugyanakkor képes arra, hogy akár a takarítás minőségének csorbulása esetén vagy a vegyszerek gyorsan elmúló hatását a köztes időben áthidalni.

Gyakorlatilag beleköt a kezelt felületbe

Bármilyen felületen használható, textil, üveg, fa és fém felületeken is hatásos. Az anyagot egy kisnyomáson nagy mennyiséget szóró berendezéssel kell felvinni, ami vízbázison működik, és miután a víz elpárolog a felületről, az anyag gyakorlatilag beleköt a felületbe.

„Koronavírusra egyelőre még nem tesztelték az anyagot, ugyanakkor laborkísérletek történtek már ez irányban. Még 2004-ben, amikor szintén az ebbe a törzsbe tartozó járvány tombolt, jó eredmények születtek” – mondta el Pintér.

Ebben a kiélezett helyzetben mindenki keresi a megoldásokat, így nagyon nagy számú a megkeresés ez irányban, külföldről is.

Közösségi terekben érdemes alkalmazni a szert, mely bármilyen felületen használható, nemcsak az adott anyagon akadályozza a biológiai szennyeződések megtapadását, hanem a levegő minőségét is javítja, semlegesíti a szagokat. Környezetbarát, csak természetes összetevőket tartalmaz.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.