Kínai kutatók szerint nem terjed a vírus várandós anyáról a születendő gyermekre

 

Kínai kutatók esettanulmánya szerint úgy tűnik, hogy az új koronavírus nem terjed át a fertőzött várandós anyáról az újszülöttre.

A Frontiers in Pediatrics című folyóiratban közzétett tanulmány a kínai kutatók második olyan tanulmánya egy hónapon belül, amely megerősíti, hogy a Covid–19 vírus a várandósság alatt nem terjed át a magzatra. Az újszülöttek egészségére összpontosító mostani tanulmányban vizsgált négy anya koronavírus-fertőzött volt, és a vuhani Union kórházban adott életet gyermekének. A várost tartják a mostani járvány gócpontjának.

Egyetlen csecsemőnél sem jelentkezett semmilyen Covid–19-cel kapcsolatos tünet, mint láz vagy köhögés, mindegyiküket újszülött intenzív osztályon különítették el, és tápszerrel táplálták. Hármuknál negatív lett a légzőszervi fertőzés tesztje, a negyedik újszülött édesanyja nem engedélyezte a mintavételt. Egyetlen gyermeknél lépett fel enyhe légzési probléma három napig, amelyet nem invazív mechanikus oxigénellátással kezeltek. Két újszülött testén kiütések jelentkeztek, amelyek maguktól elmúltak.

Az orvosok szerint lehetetlen megállapítani, hogy a tünetek és a Covid–19 között volt-e kapcsolat. „Nem vagyunk biztosak abban, hogy a kiütéseket az anya fertőzése okozta volna” – mondta Liu Ja-lan, a tanulmány társszerzője. Mind a négy gyerek egészséges, és az anyák is felépültek a fertőzésből.

Korábbi tanulmányukban a kínai kutatók kilenc Covid–19-es várandós nő esetét vizsgálták, és szintén nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírusfertőzés átterjed a várandós anyáról gyermekére. Mind a kilenc nőnél császármetszést hajtottak végre. Az újabb tanulmány négy esetéből háromnál szintén császármetszést végeztek az orvosok.

„Szülészeink úgy vélik, hogy a szülés előtti és utáni fertőzés elkerülése érdekében biztonságosabb a császármetszés. Egyetlen nő szült hüvelyi úton, mivel nála már elindult a vajúdás” – mondta Liu. Hozzátette, a gyerek egészséges volt. Lehetséges, hogy a természetes szülés is kockázatmentes, de ezt még tanulmányozni kell – hangsúlyozta.