Minden kétezredik állampolgár szervátültetett Magyarországon

 

Az elmúlt ötven év során a szervátültetés világszerte bevált gyakorlattá vált, ami óriási jótéteménnyel járt betegek százezrei számára. Az utóbbi két évtizedben a transzplantációk száma folyamatosan növekedett. Napjainkban a szervátültetés nem csak, hogy a legköltséghatékonyabb kezelés végstádiumban lévő veseelégtelenség esetén, de a máj, a tüdő és a szív végstádiumú elégtelenségénél az egyetlen rendelkezésre álló kezelés, mely megmenti a beteg életét.

A fotó illusztráció (Fotó: MTI/ Mónus Márton)

Magyarországon minden kétezredik állampolgár szervátültetett, amivel emberek tudnak új életet nyerni. Tavaly 440 ember nyert új életet, ebből hetvenkettő szívátültetés volt, ami rekordnak számít. Ezzel az eredménnyel Európában a budapesti városmajori klinika a második legnagyobb szervátültető centrum” – mondta el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének igazgatója.

Hozzátette, jelenleg Magyarországon 1350 ember vár szervre,

vesére átlagosan három és fél évet kell várni,

de szív, tüdő, és máj esetében ez sokkal rövidebb idő is lehet.

Körülbelül kétszáz donorfelajánlás történik évente

A túlélés aránya rendkívül jó, Magyarország ebben a világ élvonalába tartozik. A három és ötéves túlélések mind kilencven százalék felettiek. Amennyiben valakinek nem fogadja be a szervezete a beültetett szervet lehetősége van, hogy akár kétszer, háromszor is új szervet kapjon. Ebben az esetben, ha új szervre van szükség, mert bizonyos idő után megy tönkre a beültetett szerv, akkor nem a lista végére kerül, hanem egy másik kategóriába, hiszen az ő szervezete már találkozott egy beültetett szervvel, ezáltal az ő ellenanyag szintje magasabb.

Az emberek az utóbbi években sokkal pozitívabban állnak a szervátültetéshez. Körülbelül kétszáz donorfelajánlás történik évente.

Egy donorból hat szervet lehet átültetni,

vagyis hat ember kezdhet új életet – mondta el.

Kifejtette, ahhoz, hogy tényleg teljes életet tudjanak élni, a műtét után egy teljesen új életet kell elkezdeniük, egy új életformát, egy új életmódot kell, hogy elindítsanak ahhoz, hogy ez a szerv valóban sokáig és jól működjön. Addig, amíg az ember eljut egy szervelégtelenség állapotáig, addig az egész szervezete sokat szenved. A jó hír viszont az, hogy a szervátültetést követőn akár sport sikerekre is lehet lehetőségük.

Egy szervátültetett számára fontos a testmozgás

A vese átültetés előtti évek nem könnyűk, mivel annyira legyengül a szervezet, hogy a beteg rengeteget alszik, mindig fáradt, nagyon alacsony az energiaszintje.

Az maga a csoda, hogy egy beültetett szerv, szinte pillanatok alatt kitisztítja a szervezetből azokat a méreganyagokat, amik felgyűltek.  Az átültetés után visszatér az ember életkedve, visszatér az energiája – mondta el Végh Ágota vese transzplantált sportoló.

Elmondta, a műtétet követően fél éven belül el is kezdett sportolni, azóta pedig hetente háromszor–négyszer sportol.

„Az egészséges embernek is nagyon  jót tesz a sport, a szervátültetetteknek pedig fokozottan, hiszen magának a szervnek javítja a vérkeringését, ezáltal a beültetett szerv is hosszabban bent tud maradni, hosszabb lesz az élettartama” – fejtette ki a sportoló.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.