A gyökérkezelés nem fájdalmas beavatkozás

 

A gyökérkezelés fogmentő megoldás azokban az esetében, ahol a fogbél már elhalt vagy nagy kiterjedésű szuvasodás alakult ki, illetve, ha valamilyen sérülés következtében megsérült a fogbél” – mondta Radánovics-Nagy Dániel fogorvos a Duna Család-barát című műsorában.

Hozzátette, a gyökérkezelés normális esetben nem fáj, azonban ha a fogbél erős gyulladásban van, akkor az érzéstelenítő szerek nem hatékonyak, mivel gyulladáskor a szövetek ph-értéke megváltozik.


Radánovics-Nagy Dániel ilyen esetben sincs ok a pánikra, mivel van lehetőség a fájdalom csökkentésére, ilyenkor nagyobb adag érzéstelenítővel csökkenthető a fájdalom.

A fogak védelmének esetében is fontos a prevenció, lehetőség szerint ne várjunk addig, amíg lüktető fájdalmat érzünk a fogunkban, már a legkisebb gyanús jel esetén forduljunk orvoshoz” – mondta Radánovics-Nagy Dániel.

Hozzátette, a gyökérkezelés eljárásai sokat fejlődtek az elmúlt években, Magyarországon a fogorvostan-hallgatók már külön szakvizsgát kell, hogy tegyenek a kezelési eljárásokból.

A címlapfotó illusztráció.