Koronavírus-ellenes lehetséges oltóanyagot készített egy amerikai cég

 

Koronavírus-ellenes lehetséges oltóanyagot készített a Moderna amerikai gyógyszergyártó; az első adagot elküldte tesztelésre szövetségi kutatóknak.

A  massachusettsi cambridge-i székhelyű Moderna Inc. biotechnológiai cég kedden közölte, hogy az első ampullákat az Allergia és Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének (NIAID) küldte el hétfőn, hogy megkezdje a kezdeti teszteket.

A Moderna kutatói a NIAID oltóanyag-kutatóintézetének szakembereivel együtt az mRNS néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységekből álló lineáris polimer molekulát használták, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz, utánozva egy természetes fertőzést egy erőteljes immunválasz stimulálására.

Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban – mint a SARS és a MERS – lévő tüskés fehérjét másolja.

Anthony Fauci, a NIAID igazgatója közölte, hogy az intézet áprilisban kezdi meg az oltóanyag klinikai tesztelésének első fázisát, amelybe 20-25 egészséges önkéntest vonnak be, akiket nem fertőzött még meg a Covid-19.

Az első eredményeket júliusra, augusztusra várják a szakemberek” – mondta a The Wall Street Journal napilapnak az igazgató.

Fauci megjegyezte, hogy az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni.

Világszerte több mint 80 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus, és több mint 2600-an haltak meg a betegségben. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége a kínai Hupej tartományban történt.

A címlapfotó illusztráció.