Először fedeztek fel az MI segítségével antibiotikumot

 

A tudósok először fedeztek fel a mesterséges intelligencia (AI) segítségével egy új típusú, rendkívül erős antibiotikumot. A szakértők szerint ez áttörést a jelenthet a gyógyszer-rezisztencia elleni küzdelemben.

 

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai által használt algoritmus több mint százmillió kémiai vegyület elemzett mindössze néhány nap leforgása alatt. Állításuk szerint az újonnan felfedezett antibiotikum 35 különböző típusú halálos baktériummal képes végezni – írta a BBC.

Ez azért különösen fontos, mert az antibiotikum-rezisztens fertőzések száma az utóbbi években igencsak megemelkedett: csupán Angliában 2017 és 2018 között kilenc százalékkal nőtt a gyógyszeres kezelést túlélő baktériumok száma.

Az antibiotikum-rezisztencia jelenti napjaink egyik legnagyobb fenyegetését

Ha az antibiotikumokat nem megfelelő módon szedik a betegek, a testben élő káros baktériumok rezisztenssé válhatnak velük szemben, ami azt jelenti, hogy akkor, amikor valóban szükség lenne rájuk, a gyógyszerek nem lesznek hatásosak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jelenséget a globális egészségbiztonságot és -fejlődést fenyegető egyik legnagyobb veszélynek nevezte.

Egyre többször aknázzák ki az MI erejét az egészségügyben

A felfedezést egy algoritmus segítségével végezték el, melyet az emberi agy felépítése inspirált. Az MI-t a tudósok 2500 gyógyszer és egyéb vegyület szerkezetének elemzésére képezték ki, hogy megtalálják azokat, amelyek a legtöbb antibakteriális tulajdonsággal rendelkeznek, és ezáltal elpusztíthatják az E. coli baktériumot.

Azt hiszem, hogy az eddig felfedezett antibiotikumok közül ez az egyik leghatékonyabb” – mondta James Collins, a MIT csapatának biomérnöke.

Hozzátette: Olyan platformot akartak kifejleszteni, amely lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligencia erejét kiaknázva fedezzenek fel új gyógyszereket.

A számítógépes technológia használata az orvostudományban egyébként nem rendhagyó, sőt már tesztelnek embereken olyan gyógyszert, melyet a mester intelligencia segített felfedezni.

A címlapfotó illusztráció.