Az MI nagyobb hatékonysággal jósolja meg a szívrohamot, mint az orvosok

 

Először használták a mesterséges intelligenciát a szívproblémák feltárására, és a számítógép a kísérletek alapján pontosabban jósolta meg a szívroham vagy stroke lehetőségét, mint az orvosok.

A Barts Health NHS Trust és a University College London által vezetett tanulmány több mint 1000 beteg szívvizsgálatának elemzésére használta a mesterséges intelligenciát. A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy egy számítógépet használtak a szívproblémák feltárására – írta a Daily Mail.

A kutatók több mint 1000, átlagosan 60 éves életkorú beteg CMR vizsgálatának eredményét használták. Az MI technológia elemezte a képeket és azonnal meghatározta a szív véráramát. A méréseket átküldték az orvosoknak, akik ezek alapján dönthettek a kezelésről.

Az előrejelzéseket összehasonlították a betegek egészségügyi állapotával, hogy megnézhessék az MI hatékonyságát. Az adatokból kiderült, hogy a 19 hónapos követési időszak alatt a betegek négy százaléka halt meg, és 16,6 százaléka lett súlyos kardiovaszkuláris esemény, például szívroham vagy stroke elszenvedője.

A tanulmányukban azt írták: a technológia pontosabb volt a súlyos kardiovaszkuláris események előrejelzésében, mint egy orvos a hagyományos eszközökkel és mérésekkel.

A mesterséges intelligencia szépen lassan kiköltözik a számítógépes laboratóriumokból az egészségügy világába, és bizonyos feladatokat jobban hajt végre, mint az orvosok” – mondta James Moon, a Barts Health NHS Trust és a University College London professzora.

Korábban már megpróbáltuk mérni a véráramot, de fárasztó és időigényes munka, valamint emiatt az orvosok nem tudnak ott lenni, ahol igazán szükség van rájuk, a betegeik mellett” – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.