Ujjlenyomatteszttel buktatnák le a kokainfüggőket

 

A legújabb ujjlenyomatteszt segítségével még azután is azonosítani lehet a kokain nyomait az emberi bőrön, ha valaki megmosta a kezét, sőt az is megállapítható, hogy az illető fogyasztotta vagy csak kezelte a drogot.

Egy nemrég kidolgozott egyszerű és gyors ujjlenyomatteszt még kézmosás után is pár perc alatt képes megkülönböztetni, hogy ki használt ténylegesen kokaint, és ki került szimplán érintés útján kapcsolatba vele – írta a Daily Mail.

Az úttörő technika rendkívül hasznos lehet a személyzetek átvilágításánál, különösen olyan munkahelyeken, ahol létfontosságú a közbiztonság.

Kokainfogyasztás esetén a test benzoyl-ecgonint termel. Ez a molekula azonban a vizsgálatok során nem volt jelen az A osztályú kábítószerrel nem élők mintáiban, még a droggal való érintkezés után sem.

Az új módszer elősegítheti a kábítószer-rehabilitációt és a halottkémek munkáját is, akik a vizsgálataiknál alapvetően a holttesteken található izzadtságból kiválasztódó vegyi anyagokra támaszkodnak.

Úgy gondoljuk, hogy ez a kutatás valóban jelentős lehet a jövőre nézve, mivel a nagy felbontású tömegspektrometriával végzett laboratóriumi vizsgálatunk csupán egy ujjlenyomatvétel után kimutatja a különbséget a droggal érintkező és a drogot ténylegesen fogyasztó személy között” – mondta Melanie Bailey, a Surrey Egyetem kutatója.

Catia Costa laboratóriumi orvos szerint az új módszer heroin-, kannabisz- vagy amfetaminhasználat kimutatására is felhasználható.

A tiltott kábítószereken kívül azt találtuk, hogy az ujjlenyomatokban felfedezhetők az orvosi gyógyszerek nyomai is. A jövőben eldől, felhasználhatjuk-e a módszert arra, hogy segíthessük a betegeket a gyógyszereik megfelelő adagolásának ellenőrzésében” – fejtette ki Costa.

A címlapfotó illusztráció.