Megduplázódhat a világon a rákos esetek száma

 

Majdnem a kétszeresére nőhet a rákos esetek száma a világon húsz év alatt a WHO nemzetközi rákkutatási szervezete friss jelentése alapján. Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához, a daganatos megbetegedések azonban továbbra is a vezető halálokok között szerepelnek.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Majdnem a kétszeresére nőhet a rákos esetek száma a világon húsz év alatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutatási szervezete (IARC) friss jelentése alapján. Az IARC ötévente készíti el világjelentését.

2018-ban a világon 18,1 millió embernél állapítottak meg rákot, közülük 9,6 millióan haltak meg. 2040-ben várhatóan mintegy 29-37 millió embernél alakul ki rosszindulatú daganat – állapította meg a szervezet jelentése, melyet kedden, a rákellenes küzdelem világnapján tettek közzé.

Magyarországon a daganatos megbetegedések továbbra is a vezető halálokok között szerepelnek. Általános gyógymód egyelőre nincs, bizonyos ráktípusok azonban gyógyíthatók. Hazánkban évente hetvenezer ember betegedik meg daganatos betegségben. A leggyakoribb típusok az országban az emlő-, a prosztata-, vastagbél-, végbél-, tüdő- és a bőrrák különböző típusai.

Folyamatosan keresik a gyógymódot

A rákbetegségek bizonyos típusai korai stádiumban, időben felismerve gyógyíthatók. Míg húsz évvel ezelőtt a hererák halálos ítélet volt, mára a gyógyulás aránya meghaladja a kilencven százalékot.

Folyamatosan hallhatunk, olvashatunk arról, hogy kutatók megtalálták a rák ellenszerét – ezek álhírek. Az utolsó nagy áttörés 2018-ban következett be: az amerikai Stanford Egyetem kutatóinak eljárása

tíz nap alatt meggyógyította a rákban szenvedő egereket, a daganat és az áttétek is eltűntek.

A személyes higiénia és az egészséges életmód mellett egyet tehetünk, bízunk az orvostudományban és az orvosokban.

Szervezetünk immunrendszere próbál küzdeni a daganat ellen, és valószínűleg sokkal több daganat alakulna ki, ha immunrendszerünk nem tenné ezt a feladatát” – mondta Tímár József rákkutató, a Semmelweis Egyetem professzora a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette: nincs olyan, hogy rákbetegség, konkrét rákféleségek vannak. Fontos a szövettani típus, ami azt jelenti milyen sejttípusból indult ki és melyik szervben helyezkedik el.

A 20. század végén még azt gondolták az orvosok, kutatók, hogy kétszázféle daganat van, amely szövettanilag így is van, viszont a valóságban

genetikailag ezerféle daganat van legalább.

Mindegyikre külön-külön kell megtalálni a gyógymódot – tette hozzá a professzor.

A kutatók figyelme a leggyakoribb daganatos betegségek irányába fordult, ilyen például a tüdőrák, emlőrák.

„A hasnyálmirigyrák egy olyan daganat, amelynek kilencven százalékában az úgynevezett káros onkogén mutáció a genetikai hiba. Sokféle új célzott gyógyszert kifejlesztettek, de nagyon kevés sikeres eljárási módozat keletkezett. A hasnyálmirigyrákosoknak két reményük van a jelenlegi orvostudomány szerint, az egyik az emlőrák génhibája, ami kiderült, hogy a hasnyálmirigyrákban is előfordulhat, és ennek ma célzott terápiája van. A másik genetikai hiba, amelyet egy immunterápia tud kezelni” – mondta Tímár József.

Az életmódunk befolyásolja a betegség lehetséges kialakulását

A génjeinkben sok minden kódolva van, de az életmódunk felülírja a genetikai meghatározottságot.

Azokban az esetben is, ahol örökletes daganatféleségekről beszélünk, nincs olyan eset, hogy százszázalékos valószínűséggel kialakul a rosszindulatú daganatos betegség.

Óriási jelentősége van az életmódnak. „A daganat ellen nemcsak az immunrendszer küzd, hanem

a beteg pszichés hozzáállása is nagyon fontos”

– hangsúlyozta a professzor.

Az elmúlt száz évben jelentősen megnőtt az átlagéletkor. Ezzel együtt azonban megváltoztak a szokások is. Sajnos Magyarországon magas a dohányzás által okozott daganatos megbetegedés.

Az egész világon, Magyarországon a leggyakoribb a tüdőrák. Ennek egyik oka a dohányzás nagyon magas aránya a népesség körében, negyven-negyvenöt százalékra tehető ez az arányt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden második ember dohányzik. A levegő szennyezettsége is meghatározó tényező az ilyen magas daganatos betegség kialakulásában.

Nincs általános rákgyógyszer, személyre szabottan kell kitalálni a gyógyterápiát – mondta Tímár József, és hozzátette, az eljövendő tíz évben számtalan új immun-, onkológiai gyógyszer fog előkerülni. Ez a mai napig nyitott pálya.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához

Magyarországon minden feltétel adott a daganatos betegek gyógyításához – mondta az emberi erőforrások minisztere a rákellenes világnap alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós kiemelte: mind a labordiagnosztika, mind a modern sugárterápiás eszközpark rendelkezésre áll a gyógyításhoz, és Magyarországon

minden rákellenes gyógyszer ingyenesen hozzáférhető,

a társadalombiztosítás több mint 350 daganatellenes gyógyszert finanszíroz.

A miniszter úgy fogalmazott, a rákellenes világnap lehetőséget ad arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a megbetegedésekre, elsősorban a megelőzés fontosságára.