Magyar felfedezés segíthet a krónikus gyulladások és rákos áttétek kezelésében

 

Az ELTE fehérjekutatói, Nyitray László, az ELTE Biokémiai Tanszék vezetőjének kutatócsoportja az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjainak megismerését, működésük megértését tűzte ki célul. Eredményeik – melyeket a rangos a FEBS Journal legutóbbi számában jelentettek meg – segítenek tisztázni ezeken a fehérjéknek a szerepét a krónikus gyulladások és daganatos áttétek kialakulásában, valamint újabb lehetőségeket nyitnak a melanóma, a reumás artritisz vagy a szöveti fibrózisok diagnózisában és terápiás kezelésében.

Az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád sejtjeinkben betöltött pontos fiziológiai szerepéről még nagyon keveset tudunk, de annál többet a patológiájukról. Ha túl sok van belőlük, az különféle betegségekkel hozható kapcsolatba: krónikus gyulladások és rákos áttétek kialakulásában játszhatnak szerepet” – fejtette ki Nyitray László, a Biokémiai Tanszék professzora, a munkacsoport vezetője.

Hozzátéve, hogy a kalciumion azon túl, hogy az izmok és az idegrendszer működésének szabályozásában főszereplő, életfontosságú minden sejtünk életében. A sejtekben kalciumion-kötő fehérjékhez kapcsolódnak, amelyek így aktiválódnak és újabb fehérjékkel kapcsolatba lépve ki- vagy bekapcsolhatnak bizonyos működéseket. Az S100 család fehérje-fehérje kölcsönhatásairól azonban eddig keveset tudtunk.

Az ELTE TTK kutatóinak új eredményei az orvosi diagnosztikában és terápiában is komoly előrelépéssel kecsegtetnek, hiszen az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjait fontos diagnosztikai és gyógyszercélpont fehérjéknek tekintik a különféle tumorok, például az áttétképzésre hajlamos bőrrák (melanóma), a krónikus gyulladásos betegségek, mint a reumás artritisz, vagy a szöveti fibrózisok esetében – közölte közleményében az ELTE Természettudományi Kara.

A címlapfotó illusztráció.