Hatékony kiegészítő gyógymód a sóbarlang-terápia

 

A nagy, természetes sóbarlangokba kevesen jutnak el, pedig levegőjük gyógyhatása évszázadok óta ismert. A felső légúti betegségek kezelésében hatékony kiegészítő megoldás a sóbarlang-terápia. A sóbarlangokban eltöltött idő alatt a nátrium-klorid elősegíti az ozmotikus hatást a felső légutakban, megszívja a nyálkahártyát, ezáltal sokkal jobban ki tud ürülni a váladék.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Tordas Dániel házi gyermekorvos az M1 Család’20 című műsorában elmondta, ősztől tavaszig a felső légúti betegségek dominálnak. Gyerekkorban ezek körülbelül 90 százaléka vírusos eredetű betegség, amit antibiotikummal kell kezelni. Hozzátette, ilyen esetben a legfontosabb a tüneti terápia. „A tüneti terápia egyes elemeit otthon is lehet végezni, például az orrmosást, orrszívást, orrfújást és az  orrcsepegtetést sós oldattal” – emelte ki a gyermekorvos. Arra is felhívta a figyelmet, hogy légúti betegség esetén fontos a bő folyadékbevitel és az ágynyugalom.

Hatékony kiegészítő gyógymód lehet a sóbarlang-látogatás

A nagy, természetes sóbarlangokba kevesen jutnak el, pedig levegőjük gyógyhatása évszázadok óta ismert. Tordas Dániel elmondta,

a felső légúti betegségek kezelésében

hatékony kiegészítő megoldás a sóbarlang-terápia.

Soma Balázs, a Kalászi sóbarlang üzemeltetője elmondta, hogy saját gyermeke gyógyulása sarkallta arra, hogy létrehozza a Kalászi sóbarlangot. Elmondta, kisfia középfül gyulladása alatt egy hétig látogattak egy sóbarlangot, és a hét végére kisfiúk láthatóan sokkal jobban lett. Ekkor döntötte el, hogy szeretne segíteni másoknak is.

Több betegség kezelésére is alkalmas

A sóbarlangban a száraz légbefúvásos technikát alkalmazzák. Nagy tisztaságú gyógyászati sót használnak a beporlasztáskor. „A felhasznált sót Ausztriában, Hallstattban bányásszák egy hétezer éves sóbányában” – mondta Soma Balázs. A száraz sóterápia során a belélegzett apró, 2–5 mikronnyi sószemcsék eljutnak a tüdő legmélyebb rétegeibe.


Tordas Dániel elmondta, a sóbarlangokban eltöltött idő alatt a nátrium-klorid, a sóoldat elősegíti az ozmotikus hatást a felső légutakban, megszívja a nyálkahártyát, ezáltal sokkal jobban ki tud ürülni a váladék. Hozzátette,

elhúzódó felső légúti fertőzések, elhúzódó orrváladékozás, orrmandula-, orrmelléküreg-gyulladás

esetén is kiegészítő terápiaként javasolja a sóbarlang-terápiát.

A gyerekek is élvezik

A sóbarlangokban a gyermekek észrevétlenül gyógyulnak, hiszen a kezelés közben játszhatnak, beszélgethetnek a kísérőként érkező családtagokkal.

A terápia betegségmegelőzésre is alkalmas, ám a prevenciónak más, fontos szabályai is vannak. Tordas Dániel szerint fontos betegségmegelőzési módszer lehet a gyakori kézmosás és szellőztetés, a sportos életvitel, a vitamindús táplálkozás, illetve a stresszmentes környezet.

A sóbarlangokban nyáron főként az asztmás, allergiás betegek találnak enyhülést, télen pedig a felső légúti panaszokkal küszködőknek ajánlja a szakember.

A címlapfotó illusztráció.