A donormájat egy héten át életben tartó gépet fejlesztettek Svájcban

 

A donormájat egy héten át életben tartó gépet fejlesztettek zürichi kutatók. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a sérült szervet is megmentsék és regenerálva transzplantálják az orvosok.

(Fotó: EHT Zürich)

Egy szivattyú a szívet, egy oxigéngenerátor a tüdőt, míg egy dialízisegység a veséket helyettesíti. Hormon- és tápanyag-infúziók helyettesítik azt, amit normál esetben a belek és a hasnyálmirigy biztosít. A rekeszizom légzés közbeni emelkedését és süllyedését ritmikus mozgások imitálják.

A „mesterséges testet” a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH), a Zürichi Egyetemi Kórház és a Zürichi Egyetem szakértői fejlesztették ki.

Hét napon át életben tudnak tartani egy májat

Amikor a Liver4Life elnevezésű projekt 2015-bn kezdetét vette, egy donormájat legfeljebb 24 órán át lehetett életben tartani egy olyan perfúziós eszközzel, amely vérrel, oxigénnel és hővel látta el a szervet. Most a Pierre-Alain Clavien, az Egyetemi Kórház tudósa és Philipp Rudolf von Rohr, az ETH munkatársa vezette kutatócsoport a kifejlesztett eszközzel hét napon át tud életben tartani egy májat. A szakértők eredményeikről a Nature Biotechnology című szaklapban számoltak be.

Ez a megnövekedett túlélési idő lehetőséget teremt arra, hogy a májat még a transzplantáció előtt kezeljék, például regenerálják. Ezáltal a hiányos májat is meg lehet menteni és beültetni – írták a kutatóintézetek közös közleményükben.

A szakértők a gépezetet disznómájak segítségével fejlesztették ki. A műszert tíz olyan emberi donormájjal tesztelték, melyek nem feleltek meg egy szervátültetés minőségi kritériumainak, ezért elutasították őket az európai transzplantációs központok. Ezek közül hat a géppel történt kezelése után ismét kiemelkedő működőképességet mutatott.

A szerkezet új utat nyithat a májrákban szenvedő betegek kezelésében

Évente húszan–harmincan halnak meg Svájcban, miközben májra várnak. Ha az új gép segítségével néhány szervátültetésre alkalmatlan donormájat regenerálni és mégiscsak transzplantálni lehetne, akkor évente akár hússzal is több szervet lehetne beültetni – véli Clavien.

A tudósok szerint akár már idén beültethető lehet egy, az új eljárással kezelt máj. „Készen állunk” – mondta a kutató. Hozzátette, meg van győződve arról, hogy a nemzetközi érdeklődés is meglehetősen nagy lesz a gép iránt.

A szerkezet új utat nyithat a májrákban szenvedő betegek kezelésében is.