Az agyi betegségek máshogy hatnak az eltérő nyelveket beszélőkre

 

Egy friss tanulmány alapján különbségek vannak abban, hogyan jelennek meg a demencia okozta nyelvi problémák az angolul és az olaszul beszélőknél.

A kutatók szerint az új eredmények hozzájárulnak a pontosabb diagnózisok felállításához különböző kultúrákból érkező betegek esetén. A kórmeghatározás kritériumainál ugyanis legtöbbször az angol anyanyelvű pácienseket veszik alapul – olvasható a BBC cikkében.

A kutatást a Kaliforniai Egyetemen végezték húsz angolul és tizennyolc olaszul beszélő beteg bevonásával, akik elsődleges progresszív afáziában (PPA) szenvedtek, amely az agy nyelvi képességekkel kapcsolatos területeire van hatással. A PPA az Alzheimer-kór és más demenciához kapcsolódó rendellenességek jellegzetessége.

Az agy vizsgálatakor hasonló kognitív funkciók voltak észlelhetők mindkét nyelvnél.

Amikor viszont a kutatók azt kérték, hogy végezzenek el egy nyelvi tesztet, a különbségek egyértelműen kirajzolódtak.

Ennek eredményeként az angolul beszélők inkább kevésbé beszéltek, míg az olaszul beszélőknek kevesebb kiejtési problémájuk volt, ám egyszerűsítették az általuk elmondottakat.

Az angolul beszélők így kevesebbet beszéltek, míg az olaszul beszélőknek kevésbé voltak kiejtési problémáik, de sokkal egyszerűbb nyelvtani szerkezetekkel kommunikáltak.

A Neurology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány így arra enged következtetni, hogy akiknek nem az angol az anyanyelve, lehetséges, hogy

nem a megfelelő diagnózist kapták.

A kutatócsoport meg akarja ismételni a kutatást nagyobb betegcsoportokban, és különbségeket kíván keresni más nyelvek, például kínai és arab nyelv beszélői között.