Új, okostelefonos teszt deríti fel a E. coli fertőzéseket

 

A tudósok új tesztet dolgoztak ki, amely az okostelefonok kamerájának segítségével 25 perc alatt diagnosztizálhatja a húgyúti fertőzéseket. A teszt kicsi és hordozható, könnyen használható az alapellátásban.

Az angliai Bath Egyetem kutatói kifejlesztettek egy technológiát, amely azonosítja az Escherichia coli (E. coli) baktériumok jelenlétét a bakteriális húgyúti fertőzések esetében – írja az Independent.

Ha ártalmas E. coli baktériumokat találnak – ami az esetek mintegy 80 százalékában fordul elő –, a betegeket általában antibiotikumokkal kezelik. A tudósok szerint új tesztjük gyorsabb és olcsóbb, mint a meglévő laboratóriumi tesztek, és ezzel csökkenthetik azok terheltségét és költségeit.

A tesztet úgy végzik, hogy vizeletmintát vezetnek egy barázdált szélű műanyag mikrokapilláris szalagra, amely antitestet tartalmaz az E. coli baktériumsejtek kimutatására. Ha a mintában E. coli van, az ellenanyagok megkötik és megakadályozzák, hogy áthaladjon a műanyag szalagon.

Ezután egy enzimet adnak a szalaghoz, amely színváltozást idéz elő, és amelyet egy okostelefon kamerája rögzít. Ezután a fénykép elemzésével meghatározható az E. coli koncentrációja a vizeletmintában.

Jelenleg a húgyúti fertőzések bakteriális formáját egy vizeletminta mikrobiológiai vizsgálata igazolja. Ez pontos, de időigényes, több napot is igénybe vehet.

Az egyetem kutatói remélik, hogy tesztjük az orvosok számára biztosítja, hogy gyorsan kizárjanak bizonyos feltételeket, és segít jobb döntéseket meghozni az antibiotikumok felírásáról. A tudósok azon dolgoznak, hogy a tesztet fel lehessen használni más típusú baktériumok jelenlétének és koncentrációjának kimutatására is.