Saját rémálmaink a hasznunkra is válhatnak

 

Egy friss amerikai tanulmány szerint jobban kezelik a stresszes helyzeteket azok, akiknek többször vannak rémálmaik.

Svájci és amerikai kutatók 18 fő bevonásával végzett kísérletében elektródákat csatlakoztattak a tesztalanyokra, akiket ezután aludni küldtek – olvasható a Daily Mail cikkében.

Az éjszaka folyamán folyamatosan figyelték agyműködésüket, és többször felébresztették őket, hogy kérdésekre válaszoljanak az álmaikkal és az átélt érzelmekkel kapcsolatban.

A kutatók érdekes mintát fedeztek fel: rémálom esetén gyakran megemelkedett az aktivitás az agy bizonyos területein, amelyek az érzelmeket szabályozzák.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Egy következő kísérletben 89 főnek álomnaplót adtak, amelyet egy hétig kellett vezetniük. Ezután MRI vizsgálaton vettek részt, miközben negatív és ijesztő képeket kellett nézegetniük.

A kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknek voltak előzőleg rémálmaik, az érzelmeket szabályozó agyi területek

gyorsabban és hatékonyabban reagáltak

a képekre, mint akiknek nem voltak.

A tanulmány egyik vezető írója, Lampros Perogamvros a Genfi Egyetemről elmondta, különösen a félelemérzet érdekelte őket, és hogy a rémálmoknál az agy mely része aktiválódik.

Kiderült, hogy két terület, az insula és a cinguláris kéreg területén játszódnak le folyamatok. Az insula engedi útjára a félelemre adott reakciókat, majd a cinguláris kéreg szabályozza őket. A kísérletek alapján

a rémálmok tehát bizonyos fokig hasznosnak is mondhatók,

mert segítenek az agynak felkészülni a félelmetes, stresszes helyzetekre.

Ugyanakkor az álmatlanságot és stresszt előidéző traumatikus álmok nem sorolhatók ebbe a csoportba. A kutatók úgy vélik, ha a félelem szintje átlép egy bizonyos küszöbön, elveszíti jótékony hatását.