Ketaminnal csökkentették az alkohol utáni sóvárgást egy kísérletben

 

A kísérletben nagyivókat kértek meg, hogy gondoljanak az alkoholra, majd intravénásan ketamint juttattak a szervezetükbe. A kezelés meglepő eredményt hozott.

A partidrogként is használt ketamin nagy fájdalomcsillapító hatással bíró érzéstelenítő, amely nagyobb dózis esetén hallucinációkat okozhat.

Az University College London kutatói azt vizsgálták, hogyan befolyásolható az alkoholfogyasztási kedv a ketamin használatával, és egy egyszerű és gyors kísérleti kezeléssel meglepő eredményt sikerült elérniük. A tesztalanyok a kezelés után kevésbé érezték sürgetőnek, hogy a pohár után nyúljanak – olvasható a Sky News cikkében.

Ravi Das, a kutatás vezetője elmondta, azt szeretnék kideríteni, hogy az alkoholt a jutalommal összekapcsoló emléknyomokból

hogyan alakul ki a függőség.

A kutató szerint miután az agy a jutalommal azonosítja a drog- vagy az alkoholfogyasztást, nehéz újra „betáplálni” az egészségesebb asszociációkat.

A kísérletben kilencven nagyivó vett részt, akiknek a sör volt a kedvenc itala, amelyből hetente átlagosan 17 litert fogyasztottak. Egyiküknél sem diagnosztizáltak alkoholizmust, és nem álltak kezelés alatt.

A résztvevők a kísérlet elején egy pohár sört kaptak, és azt mondták nekik, hogy a teszt elvégzése után ihatják meg. Arra kérték őket, értékeljék, hogy mennyire szeretnék meginni az italt, és a várható örömöt, amit majd az alkohol elfogyasztása okoz. A kutatók szerint ugyanis ez aktiválja a jutalomközpontot.

Az első nap a tesztalanyok megkapták a beígért sört, a második nap viszont elvették tőlük. Azzal, hogy a jutalom eltűnt, zavart keltettek az agy jutalomközpontjában.

Az ital megvonását követően a résztvevők egyharmada infúzión keresztül ketamint kapott, másik harmaduk pedig placebót. A harmadik csoport szintén kapott ketamint, de nem kellett előtte elvégezniük az értékelést.

Normál esetben, ha a jutalomrendszerét megzavarják, az agy újra stabilizálni akarja, és eltárolni az emléket. A ketamin azonban blokkolja az ideget, és

megakadályozza, hogy az emlék eltárolódjon.

A résztvevőket tíz nappal később újra megvizsgálták, és a ketaminnal kezelt első csoportnál jóval csökkent az italozási kedv. Kilenc hónap elteltével újabb ellenőrzésen estek át, és a kutatók azt tapasztalták, hogy az eredmény tartós, az alanyok heti alkoholfogyasztása a felére csökkent.

A kutatás vezetője szerint még ezzel a gyors és egyszerű kísérleti kezeléssel is képesek voltak hosszú távú javulást elérni. A tanulmány a Nature Communications tudományos folyóiratban jelent meg.

A címlapfotó illusztráció.