Újabb HIV-törzset azonosítottak – hiába?

 


Hiába azonosították a HIV-vírus újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa hétfőn az M1-en.

Hozzátette: a HIV-1 M-csoport L altípus néven azonosított vírustörzset a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő három ember vérében találták.

A HIV-vírus felfedezése óta 35 év telt el, és a kutatók bármennyire is igyekeznek, nem tudnak védőoltást létrehozni, annak ellenére, hogy újabb és újabb altípusokat találnak – jegyezte meg. Hangsúlyozta: a vírus folyamatosan változik, így hiába találnak újabb altípusokat, gyakorlatilag lehetetlen kidolgozni a védőoltást.

A HIV-vírus megfelelő gyógyszeres kezelés mellett több évtizeden keresztül tünetmentes lehet, a következő orvosi cél a teljes gyógyultság, amely eddig két esetben fordult elő – fűzte hozzá Szlávik János. Magyarország az alacsonyan HIV-fertőzött státuszba tartozik, 1986-tól háromezer ember fertőződött meg HIV-vírussal – mondta Szlávik János.

Emlékeztetett: az emberhez különböző emlősök – gorilla, csimpánz – által jutottak el a HIV-vírusok, amelyek nemcsak keverednek, hanem a szervezetben mutálódnak is.

A címlapfotó illusztráció.