Bizonyították az összefüggést az álmatlanság és a szívbetegségek között

 

Egy friss tanulmány szerint az álmatlanságban szenvedő felnőtteknél nagyobb eséllyel következik be szívinfarktus vagy szélütés, illetve fordul elő szívbetegség.

Natalia Rost neurológus, a Harvard Egyetem professzora szerint ez az eddigi legnagyobb kutatás, amelyet az alvászavar és a szív- és érrendszeri zavarok összefüggéséről végeztek – olvasható a CNN hírei közt.

A kutatásba félmillió kínai résztvevőt vontak be, akiket alvási szokásaikról és problémáikról kérdeztek. A résztvevők szív- és érrendszeri egészségét tíz év elteltével vizsgálták meg, és azt tapasztalták, hogy azoknál, akik nehezen alszanak el, gyakran felébrednek és nem tudnak visszaaludni, valamint az alváshiány miatti koncentrációzavarban szenvednek

22 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki koszorúér-betegség,

és 10 százalékkal valószínűbben kapnak szélütést.

Az eredmények számításánál a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a fizikai aktivitást is figyelembe vették.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Azok, akik nem tudtak koncentrálni napközben a kevés alvás miatt, 13 százalékkal nagyobb eséllyel tapasztaltak szívproblémákat. Akik nehezen aludtak el és sokszor felébredtek, 9 százalékkal, akik túl korán ébredtek föl, 7 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek szívműködési zavarokban, mint a jó alvók.

A Pekingi Egyetem professzora, Li Liming szerint a kapcsolat az alvászavar és a szívbetegségek közt a fiatal felnőtteknél és azoknál, akiknek kezdetben nem volt magas vérnyomásuk, még erősebb.

Egy 2017-es kutatás alapján, melyben 160 ezer embert vizsgáltak meg, a nehezen elalvóknál 27 százalékkal volt valószínűbb a szívinfarktus és a szélütés kialakulása.

Az előzetes kutatások kimutatták, hogy

a rossz alvásminőség változást idézhet elő a hormonháztartásban,

gyulladásos folyamatokat indíthat el, és az anyagcserére is negatív hatással lehet.

A tanulmány a Neurology tudományos lapban jelent meg.