A stresszcsökkentésről készített videósorozatot a Semmelweis Egyetem

 

A tudatos jelenlétet középpontba állítva készített videósorozatot a stressz csökkentésére a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszéke – mondta Perczel-Forintos Dóra, az intézmény tanszékvezetője kedden az M1-en.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét azt jelenti, hogy a múlton rágódás és a jövő miatti aggódás helyett tudatosan arra kellene fordítani a figyelmet, ami a testben, a lélekben és az adott környezetben történik – magyarázta a tanszékvezető. Hangsúlyozta, azok az emberek, akik állandóan a múlton rágódnak vagy a jövőt tervezik, a saját fejükben élnek, fogalmi szinten léteznek, ezzel ellentétben a mindfulness az érzékletek tudatosításáról szól.


Elmondta: a 21. század információs nyomása miatt az emberek nagyon nehezen tudnak összpontosítani arra, hogy éppen mi történik velük. Ez nemcsak a figyelem elkalandozását jelenti, hanem szorongással is jár – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy alvászavarhoz, hangulatingadozásokhoz és depresszióhoz vezethet, ha valaki folyamatosan a múlton vagy a jövőn rágódik.

Ahhoz, hogy az emberek a jelenben tudjanak élni új készségeket kellene elsajátítaniuk, jelenleg a felnőttek az egész nap kapott ingereket gyakran nem tudják feldolgozni, és egyre több a figyelemzavaros gyerek is – mondta a tanszékvezető.

A címlapfotó illusztráció.