Először találtak zsírt túlsúlyos emberek tüdejében

 

Ausztrál kutatók zsírszöveteket találtak a légutak falaiban, amely magasabb arányban fordult elő a nagyobb testtömeg-indexű embereknél. A tudósok állítása szerint a lerakódott zsír megváltoztatja a légutak normál felépítését, és gyulladást okoz a tüdőben, ami magyarázhatja az asztma fokozott kockázatát a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetében.

A tanulmányhoz az ausztrál kutatók 52 ember tüdőmintáit elemezték, és megállapították, hogy a tüdőkben talált zsírmennyiség a testtömeg-indexszel arányosan nőtt. Elmondásuk szerint az eredmények magyarázatot adnak arra, hogy miért növeli a túlsúly vagy elhízás az asztma kockázatát – írja a BBC.

A tüdőszakértők szerint érdekes lenne megnézni, hogy súlycsökkentéssel visszafordítható-e a folyamat.

A nagyobb testtömeg-indexű embereknél magasabb volt az arány

Az Európai Légzési Lapban közzétett tanulmányhoz a tudósok szervdonorok kutatási célokra adományozott tüdőmintáit vizsgálták.

A mintaalanyok közül 16-an asztmában haltak meg, 21-en asztmától szenvedtek, de nem ebben hunytak el, míg 15 esetben nem jelentkeztek a betegség tünetei.

A tudósok színezékeket használtak a csaknem 1400 légút részletes elemzésének elvégzésére. A vizsgálatok alatt zsírszöveteket találtak a légutak falaiban, amely magasabb arányban fordult elő a nagyobb testtömeg-indexű embereknél.

Állításuk szerint a lerakódott zsír megváltoztatja a légutak normál felépítését, és gyulladást okoz a tüdőben, ami magyarázhatja az asztma fokozott kockázatát a túlsúlyos vagy elhízott emberek esetében.

A zsírfelesleg felhalmozódik és gyulladást okoz a tüdőben

Peter Noble, a nyugat-ausztráliai egyetem docense, aki a tanulmányon dolgozott, elmondta: A túlsúlyt vagy elhízást már korábban összefüggésbe hozták az asztmával, illetve annak súlyosabb tüneteivel.

Hozzátette: a kutatók azt feltételezik, hogy a kettő közti kapcsolat a túlsúly tüdőre gyakorolt közvetlen nyomásával vagy a túlsúly által okozott gyulladás általános növekedésével magyarázható.

Noble szerint azonban az ő tanulmányuk felfedi, hogy „egy másik mechanizmus is szerepet játszik”.

Azt fedeztük fel, hogy a zsírfelesleg felhalmozódik a légúti falakban, ahol helyet foglal el, és ezáltal úgy tűnik, hogy növeli a tüdőben a gyulladás mértékét” – mondta Dr. Noble.

Úgy gondolják, hogy ez a légutak megvastagodásával korlátozza a levegő ki- és beáramlását a tüdőben, ami legalább részben magyarázhatja az asztma tüneteinek fokozódását.

Az új tanulmány kiemelkedő jelentőségű lehet az asztma kezelésének javítására

Thierry Troosters, az Európai Légzési Társaság (European Respiratory Society) elnöke elmondta: Fontos megállapítás született a testtömeg és a légzőszervi betegségek közötti kapcsolatról, mert a tanulmány bemutatja, hogy a túlsúly vagy elhízás hogyan súlyosbíthatja a tüneteket az asztmás embereknél.

Ez túlmutat azon az egyszerű megfigyelésen, hogy az elhízott betegeknek több testmozgást kell végeznie a légzésminőség javítása érdekében. Ez a tanulmány az elhízással kapcsolatos valódi légúti változásokra mutat rá” – fejtette ki Troosters.

Szerinte további kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy a zsírszövetek felhalmozódása fogyás révén megfordítható-e, de addig is segíteni kell az asztmás pácienseket az egészséges testsúly elérésében.

Elizabeth Sapey, a Brit Mellkasi Társaság (British Thoracic Society) tudományos bizottságának elnöke elmondása szerint ez volt az első alkalom, hogy rámutattak arra, a testtömeg befolyásolja a tüdőben lévő légutak szerkezetét.

Hozzátette: tekintettel az elhízás egyre gyakoribb előfordulására az egész világon, a tanulmány kiemelkedő jelentőségű lehet ahhoz, hogy új módszereket találjanak az asztma kezelésének javítására.

Magyarországon az emberek kétharmadát fenyegetheti veszély

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2014-es reprezentatív adatai alapján, Magyarországon átlagosan három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott.

A felmérés szerint Magyarország az életmóddal, azon belül a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú daganatok halandósági rangsorában a legrosszabbak közé tartozik Európában.

Az elhízás az életminőség romlásán túl számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát növeli, mint például a kettes típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-, a magasvérnyomás-betegség, a stroke, egyes rákbetegségek és pszicho-szociális problémák, melyek korai halálozáshoz vezethetnek.

A címlapfotó illusztráció.