Mikrofonnal is diagnosztizálható a kopásos ízületi gyulladás

 

Mikrofon segíthet diagnosztizálni a térdízület gyulladását egy új angol vizsgálat szerint. A hidak hibáinak feltárására használt technológia a térdízület-gyulladás diagnosztizálására is alkalmas.

A kopásos ízületi gyulladás az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. Ebben az esetben a porc a túlzott kopás következményeként lebomlik, a csontok egymáshoz súrlódnak mozgás közben, ami okozhat fájdalmat, merevséget és dagadást is. Normál esetben az emberi szervezet képes a kisebb ízületi károsodást kijavítani, de a kopásos ízületi gyulladás során a csontok végéről lebomló védő porcot nem tudja újratermelni – olvasható a BBC cikkében.

A Lancasteri Egyetem, a Közép-Lancashire-i Egyetem és a Manchesteri Egyetem tudósai egy közös kutatás során azt vizsgálták, hogy a mérnökök által a hidak hibáinak feltárására használt mikrofonok segítségével diagnosztizálható-e a kopásos ízületi gyulladás. A tudósok azt feltételezték, hogy a térd úgy működik, mint a mérnöki szerkezetek, a sima és olajozott felületek hangtalanul mozdulnak el egymáson, míg a

durva, kevéssé olajozott felületek zörejt keltenek.

A kísérletre nyolcvankilenc kopásos ízületi gyulladással szenvedő beteget kértek fel, és a térdükre olyan mikrofonokat erősítettek, melyek rögzítik az emberi fül számára érzékelhetetlen zajokat is. A vizsgálatot mozgás közben végezték el, és arra kérték az alanyokat, hogy ötször egymás után álljanak fel.

A vizsgálat sikeresnek bizonyult, hiszen a mikrofonok rögzítették a térdek által keltett hangokat.

Minél erősebb volt a térd által generált hang, annál súlyosabb volt a kopásos ízületi gyulladás

mértéke.

Jelenleg röntgennel állapítják meg a kopásos ízületi gyulladás súlyosságát, de ennél a betegségnél akár  egy hónap alatt is sokkal súlyosabbá válhat a porc kopása. Az új, általunk kifejlesztett módszer finomabb, érzékenyebben és röntgen nélkül is képes diagnosztizálni a károsodás mértékét – mondta a kutatást vezető John Goodacre professzor.