Más lesz a császármetszéssel született csecsemők bélflórája

 

Egy új kutatás szerint a bélbaktériumokat a csecsemő szervezetében nagyban befolyásolja a születés módja.

A Baby Biome tanulmányban több brit egyetem kutatócsoportja is közreműködött, a tanulmányt pedig a Nature tudományos lapban publikálták – olvasható a Sky News hírei közt.

Kifejtették, hogy arra, pontosan milyen szerepe van az újszülötteknél a bélbaktériumoknak, még nem sikerült fényt deríteni. Továbbá az is kérdéses, hogy ezeknek az eltéréseknek a születéskor lesz-e maradandó következménye a gyermekek egészségében. Az eredmények viszont nagy segítséget jelentenek a különböző gyógykezelések kifejlesztésében.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kutatás során arra jöttek rá, hogy a bélbaktériumok mennyisége a természetes módon és a császármetszéssel született csecsemők esetében

egy évvel a születés után egyenlítődött csak ki.

Az 1679 újszülöttől és anyukától vett mintát elemezték a kutatók, a csecsemők 4, 7 és 21 naposak voltak, és az elemzés meglepően nagy eltérést mutatott a bélbaktériumok számában a két születési mód között.

Nigel Field, az University College London (UCL) professzora szerint az újszülöttek teljesen steril állapotban vannak az anyaméhben. A születés pillanatában azonban az immunrendszernek óriási mennyiségű baktériummal kell számolnia. Az elmélet szerint a születés pillanata olyan, mint egyfajta termosztát,

amely beállítja az immunrendszer működését az egész további életre.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a császármetszéssel született gyermekeknél nagyobb eséllyel alakulnak ki az immunrendszerrel kapcsolatos betegségek, gyakoribb az asztma, a gyulladásos bélbetegségek és allergiára való hajlam is.

Trevor Lawley, a tanulmány egyik írója beszámolt róla, hogy a baktériumok átadása az anyától a gyermekének a természetes módon való szülés során következik be. Ha sikerül rájönni, hogy pontosan melyek ezek a baktériumok, és hogyan járulnak hozzá a csecsemő egészségének megalapozásához, az nagy segítség lehet a későbbiekben a gyógykezelések kifejlesztésében.