Felfedezték a balkezesség genetikai okait

 

Egy friss tanulmányban először sikerült azonosítani a genom azon területeit, amelyek egy átlagembernél a balkezességhez köthetők, és megvizsgálták a kapcsolatát az agy felépítésével.

A kutatást az Oxfordi Egyetem szakemberei végezték, és a több mint 400 ezer fő teljes genetikai térképét tartalmazó Biobank adatait használták fel hozzá – olvasható a Science Daily hírei közt.

Az már eddig is köztudott tény volt, hogy a gének szerepet játszanak a balkezesség kialakulásában. Ikerpárokon végzett kísérlet szerint a gének 25 százalékban határozzák meg, hogy az illető jobb- vagy balkezes lesz. Arra eddig még nem jöttek rá, hogy ezért melyik gén a felelős.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Az új kutatásban, melyet a Brain tudományos lapban publikáltak, sikerült meghatározni néhány genetikai variánst, amely a balkezességgel állnak összefüggésben. A vizsgált 400 ezer főből több mint 38 ezer ember volt balkezes.

A meghatározott négy genetikai régió közül három állt összefüggésben az agy fejlődésében és felépítésében szerepet játszó fehérjékkel. Ezek a fehérjék a mikrotubulusokhoz kapcsolódnak, amelyek a citoszkeleton legfőbb strukturális komponensei.

Akira Wiberg, aki az elemzést végezte az Oxfordi Egyetemen, azt mondta, az emberek 90 százaléka jobbkezes, és ez így volt az utóbbi tízezer évben. Azt találták, hogy a balkezes tesztalanyoknál a nyelvi területek az agy jobb és bal felében sokkal összehangoltabban kommunikálnak egymással. Ez újabb kérdést felvet, miszerint a balkezeseknek ez előnyt jelenthet a verbális kommunikációban, bár ez még alapos kutatást igényel.

A kísérletben most először sikerült az embereknél a balkezességhez fűződő citoszkeletális eltéréseket felismerni, amelyek láthatók is az agyban.

A kutatók továbbá összefüggéseket fedeztek föl a balkezességért felelős genetikai régiók és aközött, hogy milyen eséllyel alakul ki például a Parkinson-kór, amelyre kissé kevesebb az esély, viszont a skizofrénia kialakulására egy szemernyivel nagyobb, de ez a téma még szintén további vizsgálatra szorul.