Befolyásolja a tenyésztés a kutyák agyának formáját

 

Az ebek agyi régióinak eltérő alakja nem pusztán az állatok méretéből és a fejformájából fakad – derül ki egy friss tanulmányból.

Az emberek már évszázadól óta alakítják a kutyatenyésztéssel mind az állatok kinézetét, mind a viselkedését, arra azonban csak most derült fény, hogy ez a beavatkozás a kutyák agyára is kihat – olvasható a Science News hírei közt.

Összesen 33 fajtából, 62 fajtatiszta kutya agyát vizsgálták meg szkenneléssel, ami több helyen eltérést mutatott az állatok agyának felépítésében. Ez jó kiindulópontot biztosít ahhoz, hogy megértsék, hogyan befolyásolja az agy anatómiája a viselkedést.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A különböző fajták agyának részei eltérő alakúak, ami nemcsak a fej formájának vagy a kutya agyméretének és testméretének köszönhető  – derült ki a Neuroscience tudományos lapban publikált tanulmányból.

Erin Hecht, a Harvard Egyetem neurológusa szerint a szelektív tenyésztéssel az emberek képesek voltak befolyásolni egy másik faj agyának fejlődését.

A kutatók az MRI vizsgálat során áttekintették a különböző agyi régiókat, és a legnagyobb eltérések a szaglás és az ízlelés területei között voltak az egyes fajtáknál.

A szerzők elmondták, hogy a tanulmányban vizsgált kutyák mind háziállatok, így lehetséges, hogy azoknak az ebeknek, akiket kiképeztek valamilyen feladatra, például állatok őrzésére, bombakeresésre vagy vakvezetésre, még eltérőbb lehet az agyuk.