Gyógyítható a pikkelysömör egy kevesek által ismert módszerrel

 

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely krónikus lefolyása, kiújulásra való hajlama miatt megkeseríti a betegek életét. Nem fertőző, az életet nem veszélyezteti. A balneo-fototerápia megoldást jelent a betegek számára – hangzott el az M1 Életkor című műsorában.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A pikkelysömör vagy más néven psoriasis, bőrsejttúlműködés, ami gyulladással járó megvastagodást eredményez a bőr felszínén.

„Egy fehér, réteges pikkely fedi a gyulladt plakkokat. A gyulladást szteroidtartalmú krémekkel csökkentjük” – közölte Nagy Éva bőrgyógyász főorvos.

„A nehezen kezelhető,

kellemetlen panaszokat okozó betegség nem fertőz,

ugyanakkor genetikusan öröklődik. Vagy tünetmentes marad egy életen át, vagy pedig provokálja valami azt, hogy előjöjjön” – mondta Nagy Éva.

Kiválthatja láz, gyulladás, hormonális tényező, gyógyszer, sőt a táplálkozás is, vagy lelki megterhelés hatására jelentkezik.

„Stressz, lelki megrázkódtatások – haláleset, családi tragédia, válás igenis provokálhatja a betegséget” – folytatta Nagy Éva.

A balneo-fototerápia páciensek sokaságát szabadította meg a pikkelysömörtől. A módszert kevesen ismerik, pedig már húsz éve alkalmazzák.


A Holt-tenger mellett a betegek meggyógyultak

A terápia ötlete egy megfigyelésen alapul, mely szerint a Holt-tenger mellett a psoriasisos betegek tünetmentessé váltak.

„Egy regensburgi professzornak jutott ez eszébe, hogy ezt meg kellene valósítani mesterséges úton is, vagyis, hogy legyen egy kád, amelybe olyan vizet töltünk, amelyiknek a sókoncentrációja megfelel a holt-tengeri víz koncentrációjának, és legyen fény” – magyarázta Nagy Éva.

A fény 311 nanométeres ultraviola sugarakat jelent, ami a holt-tengeri fürdővel kombinálva rendkívül eredményes.

„Minden egyes betegnél megvan, hogy mennyi fényidőt tölt el a kezelés alatt. A tizedik kezelésnél elérjük a maximumot, ami azt jelenti, hogy már fél órát lesz a páciens a vízben” – mondta Barakonyi Krisztina, a Fény-fürdő bőrgyógyászati centrum asszisztense.

A betegek tünetmentessé válnak

A kezelés alatt a páciensnek több alkalommal testhelyzetet kell váltania. Erre a gép figyelmezteti. A fényterápia külön is alkalmazható a fejbőrön, tenyéren és a talpon. Ilyenkor a kádat nem kell használni.

Az érvényes társadalombiztosítási kártyával rendelkezők beutaló nélkül, ingyenesen vehetik igénybe a kezeléseket.

Évente 25 kezelést finanszíroz a társadalombiztosító.

„Ez általában elegendő is ahhoz, hogy a betegek tünetmentessé váljanak. Az első orvosi vizsgálattól kezdve a kezelésekig, a kontroll vizsgálatokat, mindent térítésmentesen vehet igénybe” – ismertette Kovács Ildikó, a Medic Group Nonprofit Központ vezetője.

Budapesten kívül több vidéki nagyvárosban is van kezelési lehetőség.