Valóban halálos a kozmikus sugárzás?

 

A tudósok eddig úgy vélekedtek, hogy az űrkutatás kockázatos tevékenység, hiszen az űrhajósok nemcsak a fizikai veszélynek, hanem a napsugárzásnak és a kozmikus sugárzásnak is ki vannak téve. Úgy gondolták, ezek a körülmények megnövelik az esélyét a rák vagy a szívbetegségek kialakulásának a későbbi életszakaszban.

Az ezzel kapcsolatos tanulmányban arra a kérdésre keresték a választ, hogy valóban van-e köze a sugárzásnak a betegségek kialakulásában, erre utaló jelet azonban nem találtak a kutatók – olvasható a New Scientist hírei közt.

Nem zártuk ki az esélyt, de hiába kerestünk erre utaló jeleket, nem találtunk – mondta Robert Reynolds, a kaliforniai Mortality Research & Consulting munkatársa, aki az elhalálozások okait kutatja.

Felbocsátják a Szojuz MSZ-05 űrhajót három asztronautával a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A kép illusztráció (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A kutatásban azonban nehézséget jelentett, hogy nem volt ahhoz megfelelő számú űrhajós – akik ezekben a betegségekben hunytak el –, hogy elég pontosan össze tudják vetni az elhalálozásuk korát és körülményeit másokéval.

Ehelyett Reynolds csapata egy statisztikai technikát alkalmazott,

melyhez 301 amerikai és 117 szovjet és orosz űrhajóst vettek alapul.

A teljes létszámból eddig 89-en haltak meg. Az orosz űrhajósok háromnegyede rákban vagy szívbetegségben hunyt el, az amerikai asztronautáknak viszont alig a fele. Részben azért is, mert az USA űrprogramjában több halálos baleset is történt, mint például a Challenger-katasztrófa, amely hét űrhajós életét követelte.

Földi körülmények között a szívbetegség kialakulása nem kapcsolódik a rákhoz, a két állapot független egymástól.

Abban az esetben viszont, ha nagyfokú radioaktív terhelés érné a szervezetet az űrben, az egyik betegség elnyomná a másikat, hiszen aki szívbetegség következtében hal meg, az nem halhat meg rákban.

Reynolds csapata az űrutazók haláleseteit felvázolva túlélési görbét készített, és

nem találtak jelet arra, bármelyik betegség tompította volna a másikat.

Akik a jövőben indulnak űrutazásra és messzebbre (például a Marsra), Reynolds szerint nagyobb sugárzásnak lesznek kitéve, így ez hatással lehet majd az egészségi állapotukra.