Felfedezték a Parkinson-kór legkorábbi jeleit

 

A tudósok azonosították a Parkinson-kór legkorábbi jeleit az agyban, melyek már tizenöt-húsz évvel a kór előtt megfigyelhetők.

A King’s College London kutatóinak vizsgálatában több magas kockázatú betegnél hibás működést észleltek az agy szerotonin rendszerében, amely a hangulat, az alvás és a mozgás szabályozásáért is felelős – olvasható a BBC híreiben.

A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség,

amely 145 ezer embert érint csak az Egyesült Királyságban. Fő tünetei a remegés, izommerevség, meglassulás, illetve a mozgásproblémák, alvászavar és a depresszió.

Hagyományosan a kórt a dopamin vegyület hiányához kötötték. Habár nincs rá gyógymód, a tünetek enyhítésére léteznek kezelések, melyek a dopaminszint helyreállításával javítanak az állapoton.

A KCL kutatócsoportjának a Lancet Neurology orvosi lapban publikált tanulmánya szerint az első jelek azonban nem a dopaminszintnél, hanem

az agy szerotoninszintjének változásában figyelhetők meg.

Tizennégy görög és olasz pácienst vizsgáltak, akiknél az SNCA génjükben ritka mutáció van, így nagy valószínűséggel kialakul náluk a Parkinson-kór. A csoport felénél már ki is mutatták a kórt, másik fele azonban még tünetmentes volt. Továbbá 65 Parkinson-kórban szenvedő és 25 egészséges  önkéntes agyi funkcióit is összehasonlították, és arra jutottak, hogy az első apró változások már a betegek húszas, harmincas éveiben jelentkezhetnek.

Marios Politis, a tanulmány vezető írója szerint az első rendellenességek már hosszú idővel a mozgásproblémák kialakulása előtt megfigyelhetők, az előtt, hogy a dopaminszintben változás állna be.

A kutatók abban reménykednek, hogy a felismeréssel lassíthatják a folyamatot, és kidolgozhatnak majd módszereket a kór végső megelőzésére. Ehhez azonban még további, szélesebb körű kutatásokra van szükség.