Az egerek ultrahangos énekét vizsgálták amerikai kutatók

 

Az Észak-Karolina állambeli Duke Egyetem kutatói hím egereken végzett kísérletben különítették el a neuronok egy kis csoportját az agyban, amelyek az ultrahang kibocsátásáért felelősek.

A hím egyedek különös éneklésbe kezdenek, mikor egy ismeretlen nősténnyel találkoznak – olvasható a Science Daily hírei közt.

A tudósok odáig jutottak a kutatásban, hogy az

agyi neuronok mesterséges ki- és bekapcsolásával

képesek „dalra fakasztani” az egereket nőstény jelenléte nélkül, sőt, el is némítani, még ha az állat szeretne is hangot kiadni.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

A kísérlet azért is bír nagy jelentőséggel, mert a kutatók így közelebb kerültek annak a megértéséhez, hogy

az emberek hogyan képesek a beszéd, és más kommunikációhoz szükséges hang előállítására.

Katherine Tschida, a kutatás vezetője és kollégái a középagy PAG-nak (periaqueductalis szürkeállomány) nevezett részére fókuszáltak, mert előző kutatásokból már kiderült, hogy ez a terület felelős a vokalizációért.

A kutatók először meghatározták a helyet, majd elkülönítették a PAG-ban lévő speciális neuronokat, és kísérletezni kezdtek velük.

Ezek a neuronok képezik a vokalizáció alapját. Egyfajta kapuként működnek – tette hozzá Tschida.

Optogenetikai eljárással – amelyben az idegsejtek működését fénnyel szabályozzák – a kutatók be tudták kapcsolni a neuronokat, amivel azonnal éneklésre bírták az egereket annak ellenére, hogy egyedül voltak.

Másrészről pedig a neuronok kikapcsolásával el tudták hallgattatni a hím egyedeket, még ha udvarolni is kívántak egy nősténynek.

Érdekesség, hogy a nőstény egerek kevésbé érdeklődtek a csendes hímek iránt, amely szintén azt mutatja, hogy ez a különleges énektudás elengedhetetlen az egerek túlélésénél.

A teljes tanulmány augusztus 7-én jelenik majd meg a Neuron tudományos lapban.