El is hagyható a szemüveg egy technika elsajátításával

 

Már bölcsődés korban ki lehet deríteni, ha valakinek szemüvegre lesz szüksége élete során, legkésőbb pedig 40 évesen mindenki szembesül azzal a ténnyel, hogy romlik látásának a minősége, melyet a szem rugalmasságának a csökkenése idéz elő – mondta Kakuk Judit szemész főorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az egészséges életmóddal ugyan sok szerv egészsége sokáig megőrizhető, a szemre ez kevésbé vonatkozik, ugyanis ha korábban nem is jelentkeznek szemészeti problémák, egy idő után elkerülhetetlen legalább az olvasószemüveg használata. A szemromlási folyamat valamelyest késleltethető azzal, ha az ember olyan életvitelt él, amely nem teszi ki a látószervet erős fényhatásoknak, tehát a mindennapokban keveset használ laptopot, okostelefont stb.

A könny összetétele és mennyisége életünk folyamán változik, ezért a kor előrehaladtával jelentkezhet a szemszárazság, ami szintén káros a szemnek. A problémát az okoseszközök tovább mélyítik, mivel használatukkor sokkal kevesebbet pislogunk. A műkönny segíthet a szemszárazságon, ha viszont valakinek súlyosabb látásromlása van, orvoshoz kell fordulni – közölte Kakuk Judit.

Ungváryi Lilla szemész szakorvos, látástréner véleménye szerint az öregedéssel járó szemromlás nem vonatkozik egységesen mindenkire, ráadásul egy érdekes módszerrel még javítani vagy akár teljesen helyre is lehet hozni a szemet. Ungváry abból indul ki, hogy a látás az agyban jön létre.

Az információáramlás kívülről befelé csak 30-35 százalék, tehát a belső látásunkat vetítjük ki a külsőre. Alapvető probléma,hogy

amikor az emberek csukott szemmel gondolnak valamire, akkor a szemük azt a fókuszt veszi fel, ahogyan a gondolat közben az elképzelt képet látják.

Ugyanezt teszik nyitott szemmel: néznek valahova, miközben gondolatban teljesen máshol járnak, a szemgolyó tehát leköveti az agy tevékenységét, így a szemük valójában nem oda fókuszál, ahova kellene és egészséges lenne. Ennek kiküszöbölésére a szakértő szerint az elmét kell megtanítani oda fókuszálni, ahova az egyén nézni szeretne.

A szem egy rendkívül érzékeny szerv, amely kapcsolatban áll a lelkiállapottal. Előfordulhat például, hogy stressz hatására gyengül a látás, a lelki feszültség elmúltával pedig ugyanolyan, mint amilyen korábban volt.

Egy bizonyos technikával a szem pihentetése elősegíthető. Ennek alapja az elme ellazítása, együtt áramlás az érzésekkel. Nem szabad erőlködni és erőltetni az éleslátást, mert azáltal a szem nem tud relaxálni. Ha valakinek sikerül rátalálnia a „könnyed látásra”, akkor akár a szemüveget is elhagyhatja később.

Ennek a kulcsa a nyitás afelé a szemlélet felé, hogy minden az agyban dől el, és hinni kell abban, hogy nemcsak a klasszikus módon – szemüveggel, kontaktlencsével – lehet orvosolni a problémát, hanem különböző technikákkal meg is lehet szüntetni azt – fejezte be Ungváry Lilla.

A címlapfotó illusztráció.