Áttörés történt a HIV-vírus kutatásban

 

A tudósok szerint egy új kutatásban javasolt kezeléssel megelőzhető a HIV-vírus tovább terjedése.

Egy több mint ezer európai férfi pár bevonásával történő kutatás során, ahol a párok egyik tagja HIV-pozitív volt és antiretrovirális gyógyszeres kezelésben részesült, nyolc év alatt a párok másik, egészséges tagjai közül egyikük sem fertőződött meg. A kutatók szerint a tanulmány bizonyítja, hogy az antiretrovirális terápia észrevehetetlen szintre szorítja vissza az AIDS vírust, egyben képtelenné teszi a terjedését szexuális úton – írja az Independent.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A felfedezés reményt ad a tudósoknak, hogy egy nap eltüntethetik a vírust a föld színéről. „Ez az eredmény véget vethet a HIV-járványnak a súlyosan veszélyeztetett csoportok körében” – fejtett ki Alison Rodger, a kutatás társvezető professzora. Az AIDS-járvány 1980-as évekbeli kezdete óta több mint 77 millió ember fertőződött meg HIV-vel, a fertőzöttek közel fele belehalt a betegségbe.

Az egészségügyi szakértők világszerte azt állítják, hogy a HIV elleni harc bizonytalan pontra jutott. Ugyan esik a halálozások száma és emelkedik a kezeltek betegeké, de évente 1,8 millióval nő a fertőzöttek aránya világszinten.