Oltás válthatja fel a jövőben a véralvadásgátlókat

 

Az Amerikai Szívtársaság folyóiratában bemutatott tanulmány szerint japán kutatók sikeresen teszteltek egereken egy kísérleti oltóanyagot, amely védelmet biztosított a vérrögképződés ellen több mint két hónapon át.

Az oltóanyag nem növelte a vérzés kockázatát, és autoimmun választ sem idézett elő. Az autoimmun válasz elmaradása azért fontos, mert azt jelenti, hogy az egerek immunrendszere nem érzéklete az oltóanyagot behatolóként, amely ellen a szervezetnek fel kellett volna lépnie.

A vakcina ugyanolyan jól működött, mint a szájon át szedett véralvadásgátló – közölte Nakagami Hironori, az Oszakai Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője. Az oltóanyag kifejlesztése felválthatja vagy kiegészítheti a naponta szájon át szedett gyógyszereket, és sok életet menthet meg. Mindezek mellett segít megakadályozni a másodlagos stroke-ot és az esetleges szívrohamot – idézte Nakagamit az Eurekalaert tudományos hírportál.

A vérrög által előidézett agyi infarktust elszenvedőknek gyakran kell véralvadásgátlót szedniük, azért, hogy megakadályozzák egy újabb stroke kialakulását.

Sok stroke beteg nem szedi előírásszerűen a véralvadásgátlókat, ami miatt nagyobb a valószínűsége egy újabb infarktus kialakulásának. Az oltás egy nap megoldhatja ezt a kérdést, mivel csak időszakonként kell beadni – hangsúlyozta a kutató.

A szakemberek folytatni fogják kutatásukat, és reményeik szerint öt-tíz év múlva megkezdődhetnek az oltóanyag klinikai próbái. Azonban az emberek immunrendszere más, kérdés, hogyan ismeri fel az oltást, így ezt a problémát még meg kell oldaniuk. Nakagami hozzátette: hisz abban, hogy az oltóanyag ígéretes stratégiát jelent a másodlagos stroke megelőzésben.

A címlapfotó illusztráció.