A kutyák öregedését vizsgálják

 

A kutatás fő célja olyan módszertan kidolgozása, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a szellemi hanyatlást, segíti a családi és munkakutyák egészséges élettartamának meghosszabbítását, és egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárul.

Az ELTE Etológia Tanszékén folyó kutatás megállapításai között szerepelt, hogy a kutyák várható élettartama és az egészségben eltöltött évek száma a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, életmód vagy a genetika – olvasható az ELTE összegzésében, amely a Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban jelent meg.

Pécs, 2017. augusztus 2.Kutyák a Pécs-Hird közelében kialakított kutyastrandon 2017. augusztus 2-án. Augusztus 1-jétől augusztus 4-én péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.MTI Fotó: Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A ELTE Szenior Családi Kutya Program részeként több mint száz idősödő, 8 évnél öregebb kutya életét követik figyelemmel a kutatók négy éven át.

A múltbeli események kihatnak a kutyák egészségi állapotára

A tanulmányból kiderült, hogy az ELTE kutatói a világon először elemezték a megrázó események hosszú távú hatását a kutyák egészségére. A kapott eredmények a kutatókat is meglepték. Kiderült: azok a kutyák, amelyek életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át, nagyobb valószínűséggel szenvedtek egészségügyi panaszoktól.

A gazdák beszámolói alapján ilyen következményekkel járhat, ha a kutya menhelyre került, gazdát váltott vagy megváltozott a család szerkezete – születés vagy halálozás miatt – , súlyoson megsérült, betegségben szenvedett vagy esetleg elveszett. Ha az eb több ilyen eseményt is átélt, a gazdák nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a kutya viselkedésén ezek a múltbeli történések maradandó nyomot hagytak – olvasható az egyetem összegzésében.

Szívósabbak a keverékek

A kutatók megállapították azt is: a magyar mintában a keverékek bizonyultak egészségesebbnek fajtatiszta társaiknál. A magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. Emellett a legidősebb, 12 év feletti korcsoportban is nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek, mint keverék társaik.