Megtalálták az alacsony testzsír százalékért felelős gént

 

A kutatók rábukkantak arra a génre, amely miatt több káros anyagot veszünk magunkhoz, de ugyanakkor gondoskodik arról is, hogy alacsonyabb legyen a testzsír százalékunk. A mostani felfedezés alaposan meglepte tudósokat.

A FGF21 nevű gén több szempontból is érdekesen viselkedik. Bár az alacsony testzsír százalékkal áll összefüggésben, de mivel több cukrot vesz fel, ezért egy szerkezetében beálló változás növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a magas vérnyomás kockázatát. De olyan esztétikai problémákat is okozhat, mint a nagyobb derékméret.

A mosatni felfedezés előrelépést jelenthet a FGF21 gén által termet hormon negatív hatásai ellen irányuló egészségügyi kezelésekben. A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a genetikai térképünk mekkora befolyást képes gyakorolni a táplálkozásunkra, és részben magyarázatot adott arra is, hogy miért sóvárgunk bizonyos ízek után.

A vizsgálatok eredményei ellentmondanak a jelenleg érvényben lévő „fogyókúrás aranyszabállyal”, ami kimondja, hogy a cukor egészségtelen. Nem kizárt ugyanis, hogy csökkentheti a testzsírt: ugyanaz az allél – kromoszóma egy pontján elhelyezkedő génvariácó – alacsonyabb fehérje- és zsírtartalmat eredményezhet az étrendünkben.

A kutatók az 500 ezer fő egészségügyi adatait tartalmazó, úgynevezett UK Biobankból valamivel több mint 450 ezer kombinált eredményt vettek alapul a vizsgálat során. Az adatbankban a páciensek vizelet-, vér- és nyálmintái érhetőek el többek között. Ilyen nagyszámú információ rendelkezésre állása esetén pedig a szakértők már pontos, és előremutató következtetéseket vonhatnak le.

A csoport kapcsolatot keresett az FGF21 gén különböző variáció valamint a testalkat, a vérnyomás és az étrend között. A kapott eredményeket pedig összevetették az alacsonyabb testzsír százalék és az FGF21 gén allél között fennálló összefüggésekkel. Különösen az FGF21 „A” változata érdekelte őket, mivel ez a variáns az európai emberek mintegy 20 százalékánál kimutatható.

Az FGF21 létezése már egy ideje nem titok a szakértők előtt, azonban az új fejlemény, hogy a most górcső alá vett „A” variáns jelentős mértékben befolyásolni tudja az emberi szervezet testzsír százalékát, ezáltal pedig az életminőségre is.

A vizsgálatok következő lépése a gén testzsír csökkentő hatásának a megmagyarázása lesz, amely hozzájárulhat idővel olyan gyógykészítmények kikísérletezéséhez, amelyek kordában tudják tartani azoknak a hormonoknak a szintjét, amelyek felelőssé tehetőek az elhízásért.